Результати пошуку

FTL- і LTL-перевезення: чим відрізняються транспортні послуги 3PL-операторів?

Автор Anna Khaletskaya на 26.08.2021
| 0
FTL- і LTL-перевезення: чим відрізняються транспортні послуги 3PL-операторів?

Вантажні перевезення автомобільним транспортом — одна з найбільш затребуваних логістичних послуг. Адже від того, наскільки швидко і якісно транспортують товар, залежить задоволеність клієнтів і стабільність ланцюга постачання.

Використовувати власний транспорт — не завжди рентабельно для компаній. Річ у тому, що потрібно закупити автомобілі й постійно стежити за їхнім технічним станом. Додатково необхідно найняти водіїв і виплачувати їм щомісячну зарплату.

Щоб уникнути додаткових витрат, можна замовити послуги транспортування у логістичних операторів. На вибір клієнтам пропонують два варіанти — FTL- ​​або LTL-перевезення.

FTL- і LTL-перевезення: чим відрізняються транспортні послуги 3PL-операторів? - 2

У цій статті Варетека розповість, що означають ці абревіатури, чим відрізняється кожен вид перевезення, і які логістичні оператори надають послуги LTL/FTL-перевезень в Україні.

Як розшифровуються поняття FTL і LTL?

З англійської мови абревіатура FTL розшифровується як “Full Truck Load”, — “повне завантаження вантажівки” в дослівному перекладі. FTL-перевезення — це завантаження транспорту до максимальної ваги. Таку модель вантажоперевезень використовують для транспортування великих партій винятково від одного клієнта.

Для FTL розробляються оптимальні маршрути. 3PL-оператори пропонують транспортні засоби, що здатні перевозити обсяги до декількох десятків тонн. При цьому може використовуватися як транспорт самого перевізника, так і орендований вантажний транспорт. Головна перевага FTL-перевезень — оперативність. Транспорт завантажують один раз і відразу відправляють кінцевому споживачеві.

Абревіатура LTL розшифровується як “Less than Truck Load”. У дослівному перекладі це означає “неповне завантаження вантажівки”. Головна відмінність LTL від FTL — завантаження транспортного засобу невеликими партіями вантажів від різних клієнтів. Замовник оплачує місце в вантажівці, а не повністю всю машину. Суть в тому, що тут транспортується вантаж декількох клієнтів і за рахунок цього витрати на перевезення діляться між усіма замовниками послуги. Після того, як вантаж забирають у клієнтів і переміщують в місце тимчасового зберігання, співробітники складу сортують і групують партію, завантажують її в одну вантажівку. Вона приїжджає в точку відправлення, а там вже можна забрати свій вантаж прямо зі складу або замовити доставку до кінцевого пункту.

FTL- і LTL-перевезення: чим відрізняються транспортні послуги 3PL-операторів? - 3

Простими словами, FTL-перевезення передбачає, що транспортний засіб буде перевозити вантаж тільки одного клієнта. Водночас при LTL-перевезеннях автомобіль вантажать товарами різних клієнтів.

Особливості FTL-перевезень: плюси та мінуси

FTL-перевезення — це відправлення вантажу окремою машиною з вихідної точки до точки вивантаження. Особливістю є той факт, що весь транспортний засіб використовується для перевезення товарів одного клієнта. Зазвичай, перевозяться великі партії вантажів, але за фактом повністю орендується вантажівка без урахування обсягу її завантаження.

Переваги FTL-перевезень

  • Скорочується час доставки. Вантаж транспортується однієї об’ємною партією за раз. Замовнику не треба чекати, поки оператор збере продукцію по інших точках. Машину завантажили й відразу відправили на склад. Це значно економить час на доставку.
  • Перевезення оптимальним видом транспорту. Зазвичай, 3PL-оператори володіють великим автопарком для вантажоперевезень різного об’єму. Замовник сам вибирає ТЗ за різними характеристиками, таким як тоннаж, тип кузова, інше.
  • Транспортування особливих видів вантажу. Якщо потрібно перевозити товари з нестандартними габаритами або небезпечні вантажі, то FTL — єдине рішення. В одній вантажівці транспортують один тип продукції, що не може здійснити згубний вплив на інші товари. Крім цього, вантаж не повинен відповідати певним вимогам за габаритами. Головне, щоб він помістився в кузов.

Таким чином, FTL-перевезення вигідно використовувати компаніям, що працюють з великими обсягами товарів, негабаритним або небезпечними вантажами. Також це хороший варіант, якщо важливо швидко доставити вантаж до кінцевої точки.

Недоліки FTL-перевезень

Такий тип транспортування вантажів підходить лише для перевезення великих партій товарів, для невеликих відправлень ця послуга нерентабельна. Також невигідно орендувати невеликий автотранспорт навіть з повним завантаженням, оскільки чим більший об’єм кузова, тим дешевше виявляється транспортування конкретної одиниці товару. До того ж, необхідно мати спеціальну техніку в місці вивантаження товару. І хоча в послуги багатьох провайдерів входить опломбування кузова з товаром, є ймовірність втрати товару у зв’язку з аварією або пограбуванням. Варто враховувати й те, що доставлення автотранспортом завжди повільніше, ніж повітряним, а на вантажівки часто можуть накладати обмеження за вагою, габаритами на певних ділянках дороги.

Вартість FTL-перевезень залежить від відстані, витрати палива або потужності вантажівки, типу кузова. Останній фактор залежить від типу вантажу, що перевозиться. Так, якщо товару потрібен захист від опадів, пилу та вітру, підійде тентований кузов. Ізотермічний кузов підходить для підтримки температури при транспортуванні вантажів. Рефрижератор забезпечує перевезення вантажів, що зберігаються при певній температурі в діапазоні до -15 °C.

Особливості LTL-перевезень: плюси та мінуси

LTL — це такий тип вантажоперевезення, при якому на одному транспортному засобі консолідуються кілька партій від різних замовників. Цей тип послуги ще називають збірний вантаж або консолідовані перевезення.

Процес оформлення відбувається таким чином. Після надходження замовлення на перевезення логістичний провайдер забирає вантаж у замовника і доставляє його на склад. Там відбувається консолідація і маркування вантажу. Потім він відправляється до інших готових до відправлення вантажів. За заздалегідь встановленим графіком на транспортний засіб завантажують всі об’єкти LTL-перевезення і перевозять до пункту призначення. Потім вантаж розміщують на складі консолідації для доставки кінцевому споживачу.

Переваги LTL-перевезень

  • Скорочення витрат. На відміну від FTL, в LTL-перевезеннях «орендується» тільки місце, що займає вантаж, а не весь транспортний засіб. Це значно знижує вартість транспортування.
  • Можливість вибору варіантів доставки. Вантаж може бути виданий за вказаною адресою, не обов’язково в конкретному пункті видачі або на складі. Також можливо організувати доставку кур’єром.
  • Розв’язання всіх питань з транспортування бере на себе логістична компанія. Замовник не вибирає транспортний засіб, не займається вантажно-розвантажувальними роботами, а лише вказує габарити й тип вантажу. Далі 3PL-оператор сам організовує весь процес перевезення товарів. Крім того, він може надавати додаткові послуги — повідомлення клієнта про замовлення, обробка повернень, робота з браком продукції й т.д.

Як показує практика, більшість українських компаній вибирають послуги перевезення збірних вантажів. Це значно скорочує вартість транспортування.

Недоліки LTL-перевезень

Головним мінусом перевезень збірних палетних вантажів є те, що доставка відбувається не в найкоротші терміни. Транспорт рухається за визначеним розкладом, і якщо замовник не встиг передати на перевезення товар до його відправлення, то доведеться чекати наступну машину. До того ж маршрут може проходити через склади для дозавантаження, або вивантаження. Це також впливає на збільшення тривалості транспортування.

Вартість LTL-доставок залежить від відстані й складності маршруту, вагогабаритних характеристик і типу вантажу, а також необхідності в додаткових послугах. Крім того, деякі перевізники встановлюють фіксовану мінімальну вартість транспортування, нижче за яку перевезення коштувати не може.

Порівняння перевезень FTL і LTL: що вибрати?

Традиційно вважається, що FTL вигідні для бізнесу, що займається перевезенням великих партій товарів, а LTL — для компаній, що перевозять менші вантажі. Однак, відмінність не лише в цьому. У кожного з типу транспортування є свої особливості, на які варто звернути увагу.

FTL- і LTL-перевезення: чим відрізняються транспортні послуги 3PL-операторів? - 4

При передачі вантажу для FTL-транспортування зовнішній вигляд товарів не має великого значення. Головне, щоб вантаж помістився на транспортний засіб і не перевищував максимально допустимої ваги. Швидкість доставки — головний пріоритет при FTL-перевезеннях. Затримки можуть бути пов’язані лише з несправністю транспорту або обмеженнями на дорозі.

Для малого та середнього бізнесу LTL-перевезення — оптимальне рішення в більшості випадків. Зазвичай, такі компанії не готові платити за оренду цілого вантажного автомобіля, тому такий варіант транспортування дозволяє уникнути значних витрат. Однак вантаж повинен бути упакований особливим чином, щоб його прийняли на ТЗ і він не був пошкоджений під час перевезення. Крім того, можливо, буде потрібно заплатити за додаткові послуги логістичного провайдера. Ще один важливий момент — термін доставки вантажу може змінитися. Оскільки вантажі забираються від різних замовників, доставка може зайняти більше очікуваного часу.

Ми підготували таблицю, де представлені рекомендації, в якому випадку вигідно використовувати той чи інший тип транспортування вантажів.

FTLLTL 
Відправлення понад 15 палет за разВідправлення менше, ніж 15 палет за раз
Вантаж крихкийВантаж міцний і/або якісно упакований
Є чітка прив’язка до терміну доставкиТермін доставки гнучкіший
Найважливіше — доставити вантаж до зазначеного часуНайважливіше — заощадити на транспортуванні вантажу

У транспортній логістиці LTL- і FTL-перевезення займають свої певні ніші й підходять під різні запити бізнесу. У кожного з видів перевезення є свої плюси та мінуси. Тому, якщо досвідчений вантажовідправник і перевізник хочуть заощадити й отримати максимальну ефективність, то вони будуть використовувати як LTL-, так і FTL-перевезення.

Які компанії займаються LTL-FTL перевезеннями в Україні?

Популярність і затребуваність послуг вантажоперевезень від логістичних компаній постійно збільшується. Це пов’язано з активним розвитком торгових відносин, зростанням сегменту eCommerce, потребою у внутрішньому і міжнародному обміні готовою продукцією і сировиною. Малому та середньому бізнесу може бути невигідним мати власний автопарк для здійснення вантажоперевезень і тому вони звертаються за цією послугою до 3PL-операторів.

Однак і для великих компаній LTL-FTL перевезення становлять інтерес. Наприклад, у разі міжнародних перевезень. Так, щоб здійснити перевезення вантажу за кордон, необхідно правильно заповнити всі документи, оформити страхування, використовувати кілька видів транспорту, мати склади для тимчасового зберігання і т.д. Провайдери беруть усе це під свій контроль і гарантують збереження вантажу.

Raben, DB Schenker, Ekol, Zammler, ВІЛТРАНС (Wheltrans), Ubi-logistic — лідери на логістичному ринку України. Ці компанії надають послуги з перевезення повних та збірних палетних вантажів. 3PL-оператори надають послуги доставки товарів “від дверей до дверей”, транспортування по Україні та Європі, страхування та митне оформлення вантажів, розвинену інфраструктуру складів для консолідації, оформлення супровідної документації, інструменти для відстеження місцеперебування вантажів в режимі реального часу.

FTL- і LTL-перевезення: чим відрізняються транспортні послуги 3PL-операторів? - 5

Якщо ви не знаєте, якого логістичного оператора краще вибрати для LTL-перевезень вашого товару, використовуйте сервіс WareTeka. На сторінці знаходиться калькулятор, за допомогою якого можна оцінити приблизну вартість транспортування палет з урахуванням обраного маршруту. Також ви можете залишити заявку на підбір транспортного партнера для перевезення. WareTeka підбирає логістичного оператора з урахуванням особливостей вантажу. Варто зазначити, що ми працюємо лише з палетним форматом перевезень.

Висновки: у чому переваги FTL- ​​і LTL-вантажоперевезень?

Обсяги послуг автомобільних вантажоперевезень в Україні постійно зростають. Вони мають незаперечну перевагу — можливість доїхати в будь-яку точку, де є дороги. Крім того, FTL і LTL — доступний варіант (у порівнянні з авіаперевезеннями) і досить швидкий (порівнюючи з морським транспортом).

FTL- і LTL-перевезення: чим відрізняються транспортні послуги 3PL-операторів? - 2

Як невеликому бізнесу, так і великим компаніям, що прагнуть масштабуватися, є сенс звернути увагу на послуги LTL-FTL перевезення. Варто врахувати, що в обох варіантів автомобільних вантажоперевезень є свої особливості. Тому в кожному окремому випадку необхідно підійти відповідально до вибору типу транспортування вантажів. Варто звернутися до 3PL-оператора, що має досвід на ринку транспортної логістики не лише в Україні, а й за кордоном. Використовуючи ресурси досвідчених логістичних провайдерів, бізнес може організувати перевезення своїх вантажів максимально ефективно та з мінімальними ризиками та витратами.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння