Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Контрактна логістика: що це таке і кому вона вигідна?

Автор Anna Khaletskaya на 13.09.2021
| 0
Контрактна логістика: що це таке і кому вона вигідна?

Бізнес завжди знаходиться в пошуках рішень, за допомогою яких він може оптимізувати витрати й підвищити ефективність роботи. Логістика — один з таких елементів. Утримувати власний склад або орендувати приміщення для зберігання, впроваджувати IT-системи, інвестувати в автопарк, шукати та навчати додатковий персонал — значні інвестиції, що може собі дозволити не кожна компанія. Крім витрат на налагодження власної логістики, потрібен досвід в її організації та знання про останні інновації у цій галузі. Якщо ж компанія не хоче розширювати свій штат та інвестувати в логістичну інфраструктуру, то рішенням може стати передача логістичних процесів на аутсорсинг. Такий підхід ще називають контрактною логістикою.

Контрактна логістика: що це таке і кому вона вигідна? - 2

Грамотне делегування стає важливою конкурентною перевагою. Третя сторона організовує логістичні процеси замовника максимально ефективно, використовуючи свій досвід, знання і ресурси. Однак, перед тим, як приймати рішення про передачу логістики на аутсорсинг, необхідно зважити всі за і проти.

У цій статті Варетека розповідає, що таке контрактна логістика, яким компаніям варто передавати свої логістичні процеси на аутсорсинг, а яким — ні.

Що таке контрактна логістика?

Контрактна логістика (інша назва 3PL-логістика, від англ. Third-party logistics) — це повна або часткова передача сторонній компанії питань управління матеріальними потоками та оптимізації цих процесів. По суті, це логістичний аутсорсинг. Він охоплює комплекс послуг: складська логістика, транспортування вантажів, митне оформлення, експедиція, тощо.

Послуги контрактної логістики надають логістичні провайдери. 3PL-оператор (або 3PL-провайдер) — це спеціалізована компанія, що надає логістичні послуги комплексно. Він бере зобов’язання зі зберігання вантажу, його збереження, вибирає види транспорту, розробляє оптимальні маршрути, надає додаткові послуги у разі потреби. Під час всіх операцій з товаром оператор несе відповідальність за нього. Щоб забезпечувати повний комплекс логістичних послуг, 3PL-провайдер має власну інфраструктуру: склад або мережу складів, складське обладнання, автопарк, інформаційні системи.

Контрактна логістика: що це таке і кому вона вигідна? - 3

Крім матеріальних ресурсів також важливі досвід та вміння логістичного провайдера, щоб розробити ефективне вирішення завдань замовника. Зазвичай, весь процес контрактної логістики охоплює такі послуги:

  • Складське зберігання товару з урахуванням всіх його особливостей, управління складськими запасами;
  • Організація приймання товару на склад провайдера, обробки й комплектації замовлень, здійснення вантажно-розвантажувальних робіт;
  • Транспортування вантажів різними видами транспорту;
  • Оформлення необхідної супровідної й митної документації;
  • Надання звіту про виконані роботи, можливість здійснення контролю замовником через інформаційні системи провайдера;
  • Інші додаткові послуги (пакування, стікерування, штрих-кодування та інші).

Таким чином, контрактна логістика закриває питання управління ланцюгами постачання замовника і звільняє його від необхідності інвестувати в розвиток інфраструктури й створення власного відділу логістики. Він сплачує лише за ті послуги або комплекс послуг, що йому потрібні.

Переваги контрактної логістики

Головна перевага контрактної логістики — це, безумовно, економія. При цьому це не лише заощадження коштів, на зразок оренди складу, купівлі транспортних засобів, оплати роботи співробітників, але і часу. Так, наприклад, можна уникнути тривалого і дорогого транспортування товару завдяки розташуванню складу провайдера біля кінцевого споживача. Але це не єдиний плюс використання контрактної логістики.

Основні переваги аутсорсингу логістики це:

  • Комплексний підхід до логістики. Провайдер, зазвичай, контролює всі або більшість процесів логістики, а тому може стикувати процеси, щоб уникнути тривалого зберігання товарів і простою в очікуванні транспорту. Завдяки цьому швидкість доставки товарів кінцевому споживачу зростає.
  • Можливість масштабуватися. Оскільки компанія передає роботу з виконанням замовлень на аутсорсинг, вона може зосередитися на підвищенні клієнтського сервісу, продажах і маркетингу. При цьому, немає потреби вкладатися в інфраструктуру і виплачувати зарплату додатковим співробітникам. 3PL-компанія виконає весь доручений обсяг робіт.
  • Підвищення рівня клієнтського сервісу. Крім роботи з замовленнями, багато провайдерів пропонують свої послуги роботи з клієнтами. Це ресурсовитратна частина бізнесу, тому делегуючи її, бізнес звільняє свій час і отримує якісну взаємодію зі споживачами. Швидке доставлення, грамотна комунікація з клієнтом, оперативна обробка повернень — усе це позитивно впливає на утримання клієнтів і є ще однією перевагою контрактної логістики.
Контрактна логістика: що це таке і кому вона вигідна? - 4
  • Фокус на основному виді діяльності компанії. У бізнесу, для якого логістика — не основний вид діяльності, організація питань доставки, зберігання і транспортування може забирати багато часу і ресурсів. Через це втрачається контроль над пріоритетними завданнями. 3PL-провайдер бере на себе всі питання логістики й надає компанії готове рішення. Бізнес займається більш пріоритетними завданнями такими, як просування, розширення, вивчення ринку, тощо.
  • Спрощення бізнес-процесів. Логістичний провайдер не лише забирає товар зі складу, комплектує замовлення і відправляє споживачу, а й веде облік запасів і може виконувати замовлення споживачів без участі бізнесу завдяки інтеграції систем. 3PL-оператор вкладається в сучасні інформаційні технології, завдяки чому він може максимально ефективно вирішувати завдання збереження і доставки, а замовник може контролювати процеси віддалено.

Яким компаніям варто звернути увагу на послуги контрактної логістики

Такий підхід до організації транспортування і складського зберігання особливо важливий для:

  1. Малого та середнього бізнесу. Такі компанії, зазвичай, обмежені в ресурсах, а тому, щоб розширити ринок збуту, їм має сенс делегувати логістику третій стороні. Таким чином, вони зможуть сфокусуватися на своїй основній діяльності, просуванні та інших пріоритетних завданнях. Однак, при масштабуванні бізнесу і більш великим компаніям може знадобитися контрактна логістика. З її застосуванням бізнесу позбавляється від багатьох бюрократичних питань, необхідності контролювати більший штат співробітників, інвестувати в додаткову логістичну інфраструктуру.
  2. Великим підприємствам. Будь-який бізнес прагне до оптимізації витрат і процесів, і логістичний аутсорсинг може йому в цьому допомогти. Він дозволяє скоротити штат співробітників, відмовитися від складських приміщень і власних логістичних послуг, якщо їх вартість буде вищою за середньоринкову. У такому випадку, контрактна логістика дозволяє заощадити кошти й досягти максимальної ефективності.
  3. Компанії, що прагнуть вийти на міжнародний ринок. Власну логістику за кордоном невигідно будувати навіть великому бізнесу. До того ж під час перевезення товару за кордон, компанії стикаються з необхідністю транспортування товарів до і від кордону, митного оформлення вантажів, зберігання їх на складах митниці та перевалкових пунктах до доставки кінцевому споживачу. 3PL-провайдер розв’язує ці питання компетентно і якісно.

Контрактна логістика та аутсорсинг: коли це невигідно

Аутсорсингова логістика має безліч переваг, однак для деяких компаній її використання недоцільне. Якщо у бізнесу налагоджена логістика, що не вимагає складних операцій, на зразок роботи з дрібноштучною і дорогою продукцією, то йому немає потреби звертатися до 3PL-провайдерів. Також компаніям з незначними сезонними коливаннями й продажем товару по одному каналу контрактна логістика невигідна. Бізнес може вкладатися у розробку власної логістики, якщо витрати на персонал стабільні, склади не простоюють, а необхідності у впровадженні спеціальних інформаційних рішень немає.

Ще один важливий пункт, коли бізнесу варто віддати перевагу власній логістиці, це якість послуг, а в деяких випадках — і взагалі їх наявність. Контрактна логістика — це галузь, що знаходиться у процесі розвитку в Україні, і поки що попит на логістичні послуги від 3PL-компаній перевищує пропозицію. Тому бізнесу, що вирішив скористатися контрактною логістикою, іноді доводиться погоджуватися на пропозиції, якість яких залишає бажати кращого, а сам сервіс — не зовсім відповідає його потребам. Щоб отримати якісну логістичну послугу, наприклад, крос-докінг, що буде відповідати потребам конкретного підприємства, компанії варто вкластися у створення власного відділу логістики.

Власна логістика може закрити ще одне питання, а саме контролю й управління. Своїх співробітників легше контролювати, а складські приміщення знаходяться в цілодобовому доступі. У будь-який момент бізнес може внести зміну в ланцюг постачання, якщо в цьому виникне потреба. У випадку з логістичним підрядником про такі зміни необхідно, як правило, домовлятися заздалегідь.

Власний склад або контрактна логістика: що вибрати?

Контрактна логістика: що це таке і кому вона вигідна? - 5

Традиційно вважається, що якщо бізнес має справу більше, ніж з 50 замовленнями у місяць, то йому варто замислитися про делегування логістики. У випадку, якщо після того, як ви ознайомилися з аргументами за і проти використання контрактної логістики, і думаєте над тим, чи варто вам спробувати логістичний аутсорсинг, рекомендуємо ознайомитися з наступним опитувальником.

Так” для контрактної логістикиНі” для контрактної логістики
Витрати на утримання співробітників складу зростаютьВитрати на персонал стабільні або зменшуються
Значні коливання кількості товару в залежності від сезонуНезначні сезонні коливання кількості товару
Канали продажів змінюютьсяПостійні канали продажів
Клієнтська база розширюєтьсяСтабільна база клієнтів
Передбачуване збільшення кількості товару в майбутньомуЗростання кількості товару в майбутньому не передбачається
Відносно висока вартість однієї одиниці товаруНизька вартість однієї товарної одиниці
Необхідність у модернізації складських операційНемає потреби в модернізації логістичних операцій 
Понаднормова робота співробітників для виконання всього обсягу замовленьНемає потреби у понаднормовій роботі персоналу
Дороге доставлення для кінцевого споживача Доступна вартість доставки для кінцевого споживача
Необхідність в оренді додаткових складських площНемає потреби в оренді додаткового складського простору

Якщо більшість пунктів “так” актуальні для вашого бізнесу, то, ймовірно, вам варто звернутися за послугами 3PL-операторів. Однак варто пам’ятати, що логістика кожного бізнесу передбачає гнучкий підхід, і єдиного правильного рішення тут бути не може. Тому при виборі логістичної компанії варто розглянути пропозиції від різних постачальників послуг і вибрати ту, що максимально відповідає потребам вашого бізнесу.

Найпоширеніші питання про контрактну логістику

🔹 Чому компанії, що займаються контрактною логістикою, називають 3PL-операторами?

У міжнародній термінології PL означає “сторону логістики” (від англ. party logistics). Цифри, від 1 до 5, що зазначаються перед цією абревіатурою, позначають ступінь залученості логістичної компанії в процеси замовника. 1PL — це повністю інсорсингова логістика, а 2PL — передача частини процесів на аутсорсинг. Рівень 3PL — це повноцінна аутсорсингова логістика, коли оператор підходить комплексно до вирішення завдань клієнта. 4PL і 5PL також займаються логістичним аутсорсингом, але вони менш поширені в Україні, тому компанії, що займаються контрактною логістикою, найчастіше називають 3PL-оператором, або 3PL-провайдером.

🔸 На що звернути увагу при виборі логістичної контрактної компанії?

Щоб отримати якісні логістичні послуги, потрібно вибрати оптимального 3PL-провайдера. Ми рекомендуємо звернути увагу на наявність таких пунктів:
1. Позитивні відгуки про компанію від клієнтів;
2. Досвід на ринку логістичних послуг понад двох років;
3. Сучасні склади з усім необхідним обладнанням і вигідним розташуванням;
4. Зручне програмне забезпечення оператора;
5. Бездоганне дотримання термінів виконання замовлень;
6. Налагоджена система обробки повернень продукції;
7. Прозора цінова політика і чітко встановлені тарифи на послуги.

🔹 Де знайти логістичного провайдера?

На ринку України представлені послуги різних логістичних компаній. На спеціалізованій платформі WareTeka можна ознайомитися з базою 3PL-операторів, що професійно займаються питаннями контрактної логістики. Також на сайті можна залишити заявку для отримання консультації й підбору оператора під запити конкретної компанії.

Висновки: перспективи розвитку контрактної логістики в Україні

Переходити на аутсорсингову логістику чи ні — кожна компанія повинна вирішувати самостійно. З одного боку, контрактна логістика має чимало переваг. Це готове рішення для компаній, що тільки почали свою діяльність і не мають ресурсів для організації логістики. Вона вигідна і бізнесу, що прагне масштабуватися або розв’язувати проблему завантаженості в високий сезон. Деякі компанії можуть відмовитися від оренди складів і оплати роботи персоналу на користь аутсорсингу, якщо більш вигідною буде співпраця з логістичною компанією.

Контрактна логістика: що це таке і кому вона вигідна? - 2

Але варто враховувати, що в Україні аутсорсингова логістика все ще перебуває в стані розвитку. Кількість логістичних провайдерів в Україні сильно поступається числу аналогічних компаній в країнах Західної Європи й США. Але, з огляду на те, що попит на логістичні послуги перевищує пропозицію, можемо припустити, що незабаром кількість постачальників послуг в Україні зросте.

Крім того, більшість українських 3PL-операторів працюють в Києві й області. Щоб знайти відповідний варіант в інших областях України, необхідно відповідально підійти до пошуків провайдера. Якщо компанія не хоче втрачати часу на пошуки 3PL-оператора в Києві й інших містах країни, вона може залишити заявку на нашій платформі. WareTeka має широку базу даних логістичних провайдерів і запропонує варіанти під специфіку бізнесу клієнта.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння