Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Як виглядає ринок складської нерухомості та послуг, — передноворічна аналітика WareTeka

Як виглядає ринок складської нерухомості та послуг, — передноворічна аналітика WareTeka

Кінець року — час підсумовувати. Платформа WareTeka підготувала аналітику з інфографікою щодо стану ринку складської нерухомості та попиту на складські послуги в Україні.

У цій статті ви дізнаєтеся про те, склади якого класу та в яких містах мали попит, на які об’єкти найвища і найнижча орендна ставка, а також де і коли складські послуги були особливо популярні. Дані, що представлені у статті, — статистика платформи WareTeka, зібрана за 2021 рік.

Як виглядає попит на складську нерухомість у 2021 році

У цьому розділі ми проаналізували попит на складські приміщення, що були найпопулярнішими цього року. Також ми дослідили, склади яких класів мали попит у великих містах України, та порівняли орендні ставки на складську нерухомість різних типів.

Який клас складської нерухомості має найбільший попит в Україні?

У 2021 році “рекордсменами” за попитом стали склади класу B — 51% клієнтів вибрали саме ці об’єкти. Це можна пояснити тим, що приміщення цього класу поєднують у собі дві важливі характеристики: відповідають сучасним вимогам складської логістики, а їх вартість здебільшого менша за аналогічні пропозиції класу A. Друге місце посіли приміщення класу C — 36% віддали перевагу їм. Складська нерухомість вищого класу A мала попит у 13% наших клієнтів.

У яких містах-мільйонниках України популярні складські приміщення класу А?

Найбільш популярними склади класу A виявилися у Києві: попит на них становив 55%. Менша кількість клієнтів шукала приміщення цього класу в Одесі, Харкові та Львові — 14%, 13% та 11% відповідно. У Дніпрі та інших містах України попит на нерухомість класу А становив 4%.

У яких містах найчастіше шукають складські об’єкти класу B?

Приміщення класу B — також популярна складська нерухомість у Києві. Близько 43% клієнтів платформи вибрали цей варіант. В інших містах України попит на такі об’єкти становив 19%. Приміщення класу B у Харкові, Дніпрі та Львові зацікавили 13%, 9% та 8% відвідувачів сайту відповідно. Найменш популярні склади цього класу в Одесі — їх вибрали лише 7%.

Попит на склади класу C у різних містах

Складські приміщення цього класу виявились популярними в інших містах України, а також у столиці: 28% та 26% відповідно. Також цей тип нерухомості у Дніпрі зацікавив 17% наших клієнтів. 11% вибрали об’єкти класу C в Одесі та Харкові. Найнижчий попит на таку комерційну нерухомість у Львові — близько 7%.

Як виглядає ринок складської нерухомості та послуг, — передноворічна аналітика WareTeka - 2

Найвищі та найнижчі орендні ставки на склади класу А

Визначальними факторами у формуванні вартості оренди складських приміщень є їхнє розташування (у столиці ціна здебільшого вище), а також тип. Найдорожчі — морозильні складські об’єкти. Це пояснюється їхньою специфікою — такі приміщення мають бути збудовані за спеціальною технологією та мати якісне морозильне обладнання.

За підсумками III кварталу 2021 року найвища орендна ставка виявилася на морозильні склади класу A у Києві та Львові — $12,1 (без урахування ПДВ). Також висока вартість оренди холодильних приміщень у цих містах — близько $9,1. В інших регіонах вартість оренди аналогічних приміщень нижча. Орендна ставка на мультитемпературні складські об’єкти варіюється від $6,0 до $8,3. “Найдоступнішими” складами класу A виявилися приміщення сухого типу — плата за їх оренду коливається в межах від $5,5 до $6,9.

Яка орендна плата за склади класу B?

Що стосується орендних ставок на склади класу B, то тут спостерігається така сама тенденція, що й на об’єкти класу A: найвищою виявилась вартість оренди морозильних складів у Києві та Львові. За підсумками III кварталу 2021 року вона становить $11,1 без ПДВ. У тих же містах встановлено найвищу у порівнянні з іншими регіонами плату за оренду холодильних об’єктів — $8,8. Вартість орендної плати за мультитемпературні приміщення знаходиться в діапазоні від $5,6 в інших містах України до $7,7 у Львові. Найнижча орендна ставка на сухі склади — залежно від міста, вона становить $4,6-$6,4.

Які орендні ставки на складські приміщення класу C у містах України?

Складські приміщення морозильного типу і тут виявилися найдорожчими. Орендна ставка на них у різних містах коливається в діапазоні від $8,9 до $11,1. Холодильні приміщення класу C найдорожче орендувати у Києві та Львові ($8,0), а найвигідніше — в інших містах України ($6,4). Вартість оренди мультитемпературних об’єктів цього класу займає проміжну позицію між орендною ставкою на холодильні та сухі складські приміщення — $5,2-$7,1. За підсумками III кварталу 2021 року, найнижча вартість оренди сухих складів класу C в інших містах ($4,1 без ПДВ). 

Коли та в яких містах зростає попит на складські послуги?

Як виглядає ринок складської нерухомості та послуг, — передноворічна аналітика WareTeka - 3

Популярність запитів на палетне зберігання

Ще один напрямок, що ми активно розвивали у 2021 році, це підбір складських послуг від партнерів нашої платформи — 3PL-провайдерів. Найпопулярнішим місяцем виявився жовтень. У цей час на платформу надійшли запити на зберігання 16 034 палет. Друге місце за цим показником посів лютий — 12 016 палет. Також популярними місяцями виявилися липень (11 539), червень (10 428) та вересень (8 618).

У яких містах складські послуги мали найбільший попит?

Ми проаналізували запити на палетне зберігання у різних містах. Так, з великим відривом найпопулярнішим містом виявився Київ — 53,2%. Другим популярним містом за цим показником стала Одеса — 17,3%. Ще один лідер за кількістю отриманих запитів — Львів (11,9%). Харків, Дніпро та Бровари також мають популярність серед клієнтів, що шукають послуги складської логістики. Ці міста мають такі показники відповідно: 6,5%, 3,7% та 2,5%.

Висновки

Враховуючи представлені за 2021 рік дані, ми можемо дійти таких висновків:

  • найпопулярніші склади в Україні — приміщення класу B;
  • у Києві найбільший попит мають склади класів A та B;
  • складські приміщення класу C популярні в інших містах України;
  • найвища орендна ставка — на морозильні складські об’єкти класу A у Києві та Львові;
  • найнижча — вартість оренди сухих складів класу C в інших містах України;
  • складські послуги мають найбільший попит у Києві;
  • за кількістю запитів на послуги логістичного аутсорсингу найпопулярніший місяць — жовтень.
Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння