Результати пошуку

Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів

Автор Anna Khaletskaya на 16.02.2021
| 0
Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів

Щодня в світі обробляють, приймають і відправляють мільйони вантажів. Динаміка імпорту-експорту постійно зростає. Щоб залишатися конкурентоспроможними на ринку, компаніям потрібно збільшувати пропускну здатність складів. 

Щоб зміцнити логістичну систему, в європейських країнах будують великі індустріальні парки. Це склади з величезною площею, що обробляють масивні об’єми грузів. 

В цій статті ми розповімо, що таке логістичний хаб, чим він відрізняється від звичайних складів, і чому компаніям вигідно інвестувати в будівництво величезних індустріальних логістичних парків. До того ж ми покажемо вам декілька прикладів. 

Що таке логістичний хаб?

Логістичний хаб — це величезне “місто складів”, де виконують увесь комплекс операцій з обробки вантажів. Деякі логіпарки здатні обробляти більше 1 мільйона TEU (двадцяти футовий еквівалент, одиниця для виміру місткості транспорту). Один логістичний хаб може займати територію площею більше 1 мільйона квадратних метрів. Будівництво великих логістичних центрів — тенденція, що отримала популярність у багатьох країнах світу.  

Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів - 2

Логіпарк об’єднує  вантажні потоки, — товари тут зберігають, обробляють і перерозподіляють по іншим комплексам. Ще одна характерна риса — можливість відвантажувати продукцію з різних видів транспорту (автомобільного, залізничного, морського, авіа), і завантажити товари далі. Послуги, що безпосередньо пов’язані з ефективним управлінням товарно-матеріальними запасами, — доставка, розмитнення, зберігання вантажу, — проводяться на місці.  

Логістичний хаб — це ціле містечко з виробничими приміщеннями для продукції, ремонтними будівлями для вантажного транспорту, митними терміналами, фасувальними цехами, паркувальним майданчиком, офісними приміщеннями і так далі. Інфраструктуру логопарків розробляють згідно зі специфікою бізнесу.      

Найбільші логістичні компанії світу проектують логістичні центри площею до декількох мільйонів квадратних метрів. У Європі витрати на будівництво і утримання подібних об’єктів досягають 3 мільярдів  доларів. Центри розміщуються у зонах найближчих аеропортів, портів, місць концентрації виробництв, основних магістралей або їх перетину.   

Чим логістичний хаб відрізняється від складу

На перший погляд, функції складу і логістичного хабу однакові. Проте з точки зору керування ланцюгами постачання, це цілковито різні структури. Головні відмінності:  

  • Розмір. Один із найбільших складів Amazon займає площу в 93 тисячі квадратних метрів. Логістичні хаби перевершують звичайні склади за масштабом. Для порівняння, у німецькому місті Гросберен знаходиться логіпарк “Берлін-Південь”, що займає площу 2.5 мільйони квадратних метрів.
  • Комплекс операцій. Головні операції на звичайних складах — це розвантаження/навантаження товарів, приймання, відбір, комплектація і так далі. Список операцій, що може виконувати логістичний хаб, набагато більший. Наприклад, тут можуть надавати стивідорні, митні, транспортні послуги і так далі.
Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів - 3
  • Пропускна здатність. Масштаби операцій в логістичних хабах вражають. Деякі логіпарки здатні обробляти більше 1 мільйона TEU в день. Одна така одиниця еквівалентна 20-футовому контейнеру з довжиною 6.1 метри і шириною 2.44 метри. Зазвичай логістичні хаби працюють з мультимодальними вантажами, тому в комплексах забезпечують оптимальні умови зберігання відразу декількох категорій товарів. Наприклад, на території одного хабу можуть зберігатись і продукти харчування, і зерно, і металеві вироби, тошо. Щоб зберігати мільйони товарів, потрібно декілька температурних зон. До того ж, незалежно від сезону і перепадів температур, всередині приміщення повинно бути комфортно працювати людям.   
  • Місце розташування. Склади можуть розміщуватись в різних місцях. Це залежить від стратегії компанії. Так, вони знаходяться або ближче до виробництва, або — до кінцевому споживача. Для транспортно-логістичного хабу локація — головна перевага. Найбільші логіпарки розташовують на територіях аеропортів, морських портів. Місце розташування планують так, щоб вантаж можна було доставити і перенаправити будь-яким типом транспорту.    
  • Інфраструктура. Зазвичай склад — це поодинока будівля, а логістичний хаб — це ціле місто. На території логіпарку можуть знаходитись декілька складських комплексів, зона митного зберігання, окремі комплекси для небезпечних вантажів, офіси, зони для обслуговування транспорту і так далі. Інфраструктура залежить від потреби бізнесу.  
  • Кількість власників. Самостійно утримувати транспортно-логістичний хаб можуть дозволити собі тільки великі компанії, часто — за підтримки влади. Тому, найчастіше, власників логіпарків декілька. Розподіляти орендарів за зонами у рамках однієї площі доводиться навіть при різних напрямках їхньої діяльності.

Як бачимо, логістичний хаб — це не просто склад, а ціле місто, облаштоване згідно з потребами компаній і ефективного керування ланцюгами постачання. 

Як мультимодальні хаби оптимізують ланцюги постачання

Сьогодні в деяких країнах, у тому числі й в Україні, є проблема завантаженості транспортних шляхів. Великі потоки фур курсують дорогами й доставляють продукції на склади.

Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів - 4

Як показує практика головних європейських країн, будівництво транспортно-логістичного хабу — хороший варіант вирішення проблеми. Зазвичай, логіпарки віддалені від міст. Це допомагає консолідувати транспорт в одному місці і розвантажити автомобільні магістралі.

Для компаній будівництво логістичного хабу — це можливість створити єдиний кластер і об’єднати зусилля. Таким чином, кожен учасник мережі отримує однакове навантаження. Завдяки консолідації зусиль, витрати розподіляються рівномірно. Таким чином, вони зменшуються для кожного гравця.

Приклади логістичних хабів

Логіпарки активно розвиваються в європейських країнах. Ми зібрали 3 приклади реалізації мультимодальних хабів у Великій Британії, Німеччині й Україні.

Приклад №1. Magna Park у Великій Британії

Логістичний хаб  Magna Park заснували ще у 1987 році. Раніше на території забудови знаходився аеродром. Його використовували для воєнних цілей під час Другої Світової Війни. Пізніше, територію переобладнали в майданчик, де проводили випробування цивільних літаків.

Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів - 5

Зараз Manga Park займає територію понад 550 акрів (близько 2.2 мільйонів квадратних метрів). Локація  логістичного хабу дуже вигідна з точки зору логістики — будівля знаходиться в межі “Золотого трикутника”, біля головного транспортного вузла країни.

Наразі територію логістичного хабу орендують 29 компаній. Вони займають площу 32 будівель. Це більш ніж 700 тисяч квадратних метрів. Серед орендарів — великі компанії, — DHL, Toyota, ASDA та інші.

Приклад №2. Логістичний хаб DHL у Лейпцизі

Новим центром транспортної логістики Європи став порт DHL в Лейпциге. DHL Express планує відкрити декілька таких логістичних комплексів до 2025 року. Таким чином, компанія має намір збільшити продуктивність мереж для доставляння міжнародних вантажів.

Сортувальною лінією в вищезазначеному логістичному хабі керує система розподілу з власним програмним забезпеченням DHL. Вона інформує про номер відправлення посилки і відстежує її місцезнаходження. Перед тим як поштове відправлення навантажать у транспорт, воно потряпить у скануючий пристрій 4 рази.

Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів - 6

Кожного дня десятки літаків відвозять замовлення у різні кінці світу. Всіма операціями на місці керує диспетчерський центр Network. Крім підйомників і ліфтів, у міжнародному логістичному хабі працівники використовують велосипеди і самокати, щоб пересуватися терміналом.

Приклад № 3. “Сухий порт” в Одесі

Хоч в Україні логістичні хаби лише розвиваються, вже можна показати приклади. Один з них — одеський “Сухий порт”.

У 2005 році компанія “Євротермінал” отримала підтримку Європейського Банку Реконструкції і Розвитку, побудувавши логістичний центр. “Сухий порт” — це територія площею 42 гектари (420 тисяч квадратних метрів).

“Сухий порт” дає змогу доставляти вантажі одразу декількома видами транспорту — морським, автомобільним і залізничним. На території логістичного центру знаходяться склади для зберігання контейнерів, транзитна площадка, склад тимчасового зберігання, комплекс для оброблення збірних вантажів, та інші приміщення. Поруч знаходиться Одеський порт. 

Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів - 7

Таким чином, “Сухий порт” — це рішення, де можна проводити весь комплекс логістичних операцій і зручно перевозити вантажі до Одеського порту. До того ж шлях вантажного транспорту не перетинається з магістралями міста. 

До того ж, у лютому 2021 року, компанія “Смарт Холдинг” розповіла, що планує побудувати логістичний хаб у Миколаєві. Він буде знаходитись на території колишнього суднобудівного заводу. Це свідчить про те, що український бізнес має потребу в комплексних логістичних рішеннях. 

Висновки

Європейські країни активно нарощують обсяги імпорту-експорту. Тому виникає потреба в будівництві величезних логістичних хабів, що консолідують усіх учасників ланцюга постачання.

Логістичний хаб — це масштабний складський комплекс, де можна обробляти величезні обсяги вантажів (деякі логіпарки здатні приймати більше 1 мільйона TEU). На відміну від звичайних складів, логіпарки — це цілі міста, обладнані згідно з потребами логістики. Тут можуть знаходитися приміщення для зберігання, митні термінали, ремонтні парки для автомобілів, фасувальні цехи, тощо. Інфраструктуру розробляють з урахуванням потреб компаній.

Що таке логістичний хаб: приклади й відмінності від складів - 3

Будівництво мультимодальних парків дозволяє розвантажити основні автомагістралі, розподілити навантаження між кожним учасником ланцюга постачання, знизити митні витрати й оптимізувати імпортно-експортні операції.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння