Результати пошуку

Робота без помилок: приклади роботизації складів у світі та Україні

Автор Anna Khaletskaya на 19.03.2021
| 0
Робота без помилок: приклади роботизації складів у світі та Україні

Згідно зі статистикою, оплата праці складського персоналу — близько 65% від загальних операційних витрат. До того ж така робота потребує великої швидкості та значних фізичних навантажень. Деякі склади здатні обробляти більше 10 000 товарних одиниць за день, а в середньому працівники проходять від 12 до 20 кілометрів між полицями за одну зміну. В таких умовах важно швидко та правильно обробляти замовлення. Вірогідність помилок, пов’язаних із людським фактором, зростає. 

Щоб збільшити продуктивнысть складу та знизити ризики помилок, великі компанії інвестують у автоматизацію складів. Цей тренд став активно розвиватися в 2020 році, коли сегмент електронної комерції почав набирати обертів. Справа в тому, що для онлайн ритейла швидкість і точність збирання замовлень на складах є критично важливими. 

Робота без помилок: приклади роботизації складів у світі та Україні - 2

Роботи Amazon — наочний приклад того, як автоматизація допомагає збільшити показники ефективності складу. Так, за 15 хвилин вони можуть виконати роботу, на яку працівник складу витрачає більше однієї години. 

У цій статті ви дізнаєтесь, як складські роботи допомагають оптимізувати роботу складу, які рішення для автоматизації вже розробляють у світі, та чи впроваджують в Україні такі практики. 

Що таке AGV-роботи?

Складська логістика — галузь, де активно впроваджують інновації. Для роботи на складі використовують спеціальних роботів з префіксом AGV.

Англійська абревіатура AGV розшифровується як Automated Guided Vehicle (дослівно перекладається як “автоматично керований транспортний засіб”). Із визначення випливає, що такі роботи працюють цілковито автономно. Ними не керує водій, команди не потрібно віддавати з пульта. Завдяки вбудованим датчиком, роботи легко їздять складами, виконуючи більшість рутинних операцій. 

Які види складських роботів бувають та на що вони здатні?

На складах виконують декілька операцій. Наприклад, збирають товари з полиць для зберігання, сортують, пакують, тощо. Один робот не може впоратися з кількома типами завдань, тож моделі розробляють під кожну операцію.  

Робота без помилок: приклади роботизації складів у світі та Україні - 3

Складських роботів поділяють на: 

  • Самохідні роботи-візки. Їх використовують для того, щоб швидко транспортувати та оперувати вантажами на складі. Такі роботи оснащені підйомними механізмами. Вони можуть взяти товар зі складських боксів, розмістити на палеті, перевезти вантаж в потрібне місце та розвантажити його. 
  • Буксирувальники. Переміщують тяжкі візки з товарами складами. 
  • Палетайзери. Вміють брати вантажі та вкладати їх на палети. 
  • Роботи для сортування. Пакують товари. Деякі моделі можуть сканувати інформацію про декілька продуктів. Їх часто використовує сегмент електронної комерції для оброблення товарів поштучно. 
  • Дрони. В складській логістиці їх використовують для інвентаризації складу. 

Великі компанії використовують одразу декілька видів роботів, щоб максимально спростити роботу на складі. Наприклад, палетайзери беруть вантажі з комірок для зберігання, навантажують їх на палети. Автоматичні візки транспортують піддони з товаром у зону сортування, де вже працюють інші роботи.

Досвід Covariant: як роботи використовують AI для AGV-сортування

Наразі у світі є багато стартапів, що розробляють складських роботів. Один із них — стартап Covariant. У 2018 році до команди звернувся відомий постачальник складських рішень Knapp. Компанія прагнула створити роботизовану руку, котра б сортувала товар. 

Проект намагалися розробити більше 6 років. Проблема полягала в тому, що роботизована рука повинна вміти поводитися з різними типами товарів. Наприклад, обережно брати упаковку з ліками, щоб не пошкодити її. 

Щоб створити робота для автоматичного сортування на складі, Covariant використовували технологію штучного інтелекту, що може навчатися самостійно. 

Алгоритми робота аналізують положення предмета в просторі, обчислюють, з якого кута краще взяти його, адаптують послідовність рухів для кожної операції. Спочатку роботизованою рукою керувала людина. Це зробили для того, щоб штучний інтелект навчався. Після кожної маніпуляції система записувала послідовність дій та аналізувала їх. Також, роботизована рука самостійно намагалася сортувати більше 1000 різних предметів. Система записувала вдалі та невдалі спроби.

Технологія штучного інтелекту популярна в сфері складської логістики. Наприклад, автомобільний концерн Škoda навіть розробив AI-рішення, що допомагає завантажити контейнер з мінімальними витратами ресурсів. Про це — в іншій нашій статті

Чи використовують складських роботів в Україні?

Коли говорять про інновації на складах, частіш за все згадують розвинені американські компанії, такі як Amazon. Однак, українські підприємства також автоматизують свої склади, де роботи працюють пліч-о-пліч із людьми. 

Роботи на логістичних комплексах “Нової Пошти”

У 2020 році великий поштовий оператор “Нова Пошта” почав використовувати роботів на своїх логістичних комплексах у Львові. Компанія закупила роботизовані візки у українського розробника SB Robotics. 

Спочатку поштовий оператор тестував ефективність складських роботів, а після почав використовувати їх на постійній основі. Компанія планує використовувати 20 візків на своєму Львівському Інноваційному Терміналі. 

Робота без помилок: приклади роботизації складів у світі та Україні - 4

Роботизовані візки використовують для того, щоб транспортувати вантажі з зони вивантаження у зону навантаження. Як розповідають у “Новій Пошті”, роботи можуть їздити з максимальною швидкістю до 0,8 м/с. На них можна завантажити до 300 кілограмів вантажів, а буксувати — до 1000 кілограмів. 

Роботи для сортування скоро допомагатимуть складу компанії OMEGA

У жовтні 2020 року великий український дистриб’ютор автозапчастин OMEGA та розробник рішень для автоматизації складу KAPELOU оголосили про співробітництво. Вони анонсировали запуск проекту впровадження на склад OMEGA AGV-сортингу. 

Як розповідають у KAPELOU, наразі на складі дистриб’ютора обробляють більше 16 000 товарних позицій щоденнно. Більша частина асортименту — це дрібноштучна продукція, котру сортують вручну. До того ж швидкість доставлення є критично важливою. Щоб прискорити оброблення замовлень, на складі впроваджують AGV-сортинг. Це унікальний проект в Україні. 

Робота без помилок: приклади роботизації складів у світі та Україні - 5

Роботи-сортувальники KAPELOU здатні обробляти до 8 000 вантажних одиниць за годину, транспортувати навіть дрібні предмети вагою до 5 кілограмів. Роботи працюють від акумулятора. Повної батареї вистачає на 4 години автономної роботи. 

Перший етап проекту, — інтеграція ПО, — вже впроваджений. Далі планують тестувати шатл для коробок. 

Висновки 

Великі підприємства інвестують у автоматизацію складів, частиною якої є роботизація. Як показує досвід, це гарне рішення для компаній, що хочуть знизити витрати на оплату праці персоналу, пришвидшити оброблення продукції на складі та мінімізувати ризики помилок. 

В складській логістиці використовують AGV-роботів. Вони можуть виконувати різні функції: транспортувати товар складом, збирати вантажі на палетах, сортувати й пакувати продукцію, тощо. 

Робота без помилок: приклади роботизації складів у світі та Україні - 2

Особливо активно роботизація розвивається у США. Наприклад, американський стартап Covariant розробив роботизовану руку зі штучним інтелектом. Вона може сортувати навіть ламкі товари без пошкоджень. Завдяки AI, роботизована рука навчається самостійно. 

У 2020 році українські компанії також активно впроваджували роботизацію на складі. Великий поштовий оператор “Нова Пошта” закупив роботизовані візки, а дистриб’ютор автозапчастин OMEGA працює над проектом AGV-сортування. 

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння