Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Роботи на складах: 5 прикладів автоматизації

Автор Anna Khaletskaya на 16.04.2021
| 0
Роботи на складах: 5 прикладів автоматизації

Автоматизованих складів стає все більше. Впровадження роботів у систему управління складом дозволяє ефективніше використовувати персонал і техніку. У цій статті ми розглянемо основні типи роботів і сфери їх застосування на складі, а також наведемо приклади успішної автоматизації складів.

Роботизований склад, на відміну від звичайного, дозволяє скоротити участь оператора на різних етапах обробки вантажів. На практиці складські роботи можуть впоратися з будь-якою дією у 3-4 рази швидше за людину. До цього ж вони не втомлюються, витримують значні навантаження, не знижують продуктивності. Автоматичні помічники дозволяють оптимізувати рух товарів і управління складськими запасами, більш раціонально використовувати площі, а також виключити обумовлені людським фактором помилки.

Роботи на складах – Наступ триває

До управління складськими комплексами зараз висувають нові вимоги. Це пов’язано з глобальними економічними процесами, зі станом ринку, зі зміною поведінки споживачів. З кожним роком роботи на складах стають складнішими, набувають нових функцій. Інтернет речей, штучний інтелект, bigdata, блокчейн і інші інноваційні технології дозволяють ефективно вирішувати завдання, що постійно ускладнюються.

Роботи на складах: 5 прикладів автоматизації - 2

Ще не так давно роботизовані системи використовувалися в основному для обробки великих обсягів вантажів. Роботів впроваджували там, де було потрібно здійснювати повторювані дії з вантажами однакового розміру, розташованими в одному місці. З розвитком електронної комерції виникла потреба автоматизувати різні дії з різнорідними товарами й замовленнями невеликих обсягів. Роботи на складах зараз використовуються не тільки в прийманні і транспортуванні вантажів, але й у комплектації замовлень, у відправленні товарів споживачеві. Роботизація невеликих і середніх складів спочатку вважалася неекономічною. Зараз вона доводить свою ефективність: крім великих ритейлерів, промислових гігантів, транспортних і логістичних компаній, усе більше малих підприємств використовують автоматизовані системи управління складом. Попит на них постійно зростає. За даними консалтингової компанії Logistics IQ, до 2025 року обіг автоматизованих складів досягне 27 млрд доларів.

Роботи на складі – Основні типи й сфери застосування

Сучасних роботів, що використовуються для автоматизації складських процесів, поділяють на дві групи: промислові та колаборативні.

Роботи на складах: 5 прикладів автоматизації - 3

Промислові роботи – це програмовані машини, що замінюють ручну працю при складних повторюваних діях. Така техніка обладнана датчиками обліку даних у реальному часі. На складах цей тип представлений підіймальними механізмами та автоматичними транспортерами.

Колаборативні роботи (коботи) являють собою кооперацію людини і машини. Ці пристрої виконують певні дії разом з людиною. Одна з переваг коботов – можливість програмування, щоб техніка могла працювати автономно або під управлінням людини. У складській сфері коботи представлені маніпуляторами для переміщення вантажів і пакувальними машинами.

Роботів на складах застосовують для автоматизації наступних процесів.

Обслуговування стелажів. Навантаження й розвантаження продукції у місцях зберігання здійснюється за допомогою підіймально-транспортних засобів: палетних шатлів, штабелерів і маніпуляторів.

Транспортування вантажів. Конвеєри, конвеєрні системи для палет (рейкові, роликові, підвісні) або автоматично керовані транспортні засоби (AGV) переміщують вантажі з одного місця в інше у самому складі або між складом і виробництвом.

Комплектація замовлень. Колаборативні роботи на складах здійснюють автоматичну або напівавтоматичну комплектацію замовлень. До цього типу належать маніпулятори для обробки значних вантажів, пакувальні машини, що здатні розрахувати й підготувати матеріал для пакування продукції певного виду, різноманітні роботи-комплектувальники, а також механічні екзоскелети, що адаптуються до рухів носія і скорочують фізичні зусилля при виконанні рухів.

Альтернативний варіант поділу складських роботів за типами представлений в статті.

Склади майбутнього вже сьогодні – 5 найбільш інноваційних складів

Скорочення витрат на персонал, швидкість і точність виконання операцій, зниження навантаження на людину – основні аргументи на користь роботизації складів. Як свідчить досвід сильних гравців ринку, автоматизовані системи поступово повністю витіснять працю людини. Далі – найцікавіші приклади роботизованих складів, де участь оператора вдалося звести до мінімуму.

Складські роботи Amazon

Найбільший у світі інтернет-магазин має у своєму розпорядженні понад 200 000 роботів, вони залучені на складах 180 країн. Розробкою автоматизованих систем для гіганта займається власна компанія AmazonRobotics (раніше KivaSystems), що перейшла у власність корпорації у 2012 році.

Роботизований склад Amazon використовує системи для автоматичного транспортування товарів. По складу товари переміщуються за допомогою конвеєрів і навантажувачів, що керуються людиною. Зберігаються товари на переносних полицях. Після того, як продукт вноситься в базу даних, система направляє до нього безпілотного робота. Робот підіймає полку з товаром і транспортує її до оператора, який обирає потрібний продукт. Складські роботи переміщаються по комплексу, орієнтуючись за QR-кодами на підлозі. Датчики запобігають зіткненню роботів між собою. Роботи здатні самостійно заряджатися.

Роботи на складах від Cainiao

Cainiao, або China SmartLogistics Network, – китайська логістична компанія групи Alibaba, що доставляє товари по території Китаю за 24 години, а по всьому світу – за 72. Компанія володіє 30 складами загальною площею 1,7 млн ​​м2. Склад у Хойяні провінції Гуандун використовує для переміщення вантажів безпілотних роботів, розроблених Quicktron Intelligent Technology. Маневрові роботи здатні обертатися на 360 ° і переміщати вантажі вагою до 500 кг. Уникнути зіткнення дозволяє вбудована система лазерів. Комунікація з оператором і отримання завдань здійснюється через Wi-Fi. Якщо акумулятор розряджається, робот може поповнити запаси енергії автоматично. Як повідомляє компанія, безпілотні складські роботи дозволили скоротити працю персоналу на 70%.

Роботизація складів Ocado

Ocado – найбільший онлайн-ритейлер продовольчих продуктів з Великобританії. Центр дистрибуції в Андовері щотижня обробляє 65 000 замовлень. Особливість автоматичної системи в тому, що роботи пересуваються рейками над осередками з товаром уздовж спеціальної розмітки у вигляді сітки. Їх пересування регулює система контролю трафіку на основі 4G, що дозволяє уникнути зіткнення. Роботи розвивають швидкість 4 м/с. Зарядка акумуляторів відбувається автоматично у спеціальних відсіках. Роботи привозять ящики з продуктами до станцій сортування, де згодом робот або людина формує замовлення. Порожні осередки роботи заповнюють новими продуктами.

Роботизований склад Sagawa X-Frontier

Sagawa Global – одна з найбільших логістичних компаній Японії. Новий склад в Токіо Sagawa X-Frontier являє собою сучасний автоматизований комплекс. За допомогою армії роботів і систем штучного інтелекту компанія управляє складськими запасами, організовує простір в складських приміщеннях, транспортує вантажі між будівлями і навіть приносить замовлення безпосередньо співробітникам, які працюють на складі.

Опис складських роботів DHL

Логістична компанія DHL з 2020 року використовує роботи свого партнера, американського розробника автономних мобільних роботів LocusRobotics. Так звані Locus-боти вже застосовуються на десятках складів у Північній Америці. Роботи здатні самостійно пересуватися, знаходити необхідні товари й доставляти їх співробітникам. Таким чином компанія скорочує час виконання повторюваних або фізично складних завдань.

КомпаніяРозташування складуАвтоматизація процесуОсобливості системи
AmazonФіліали по всьому світуТранспортування вантажівБезпілотні роботи доставляються товари операторам. Управління рухом за допомогою QR-кодів на підлозі.
Cainiao Хойян, КитайТранспортування вантажівМобільні роботи-постачальники товарів. Управління через Wi-Fi.
OcadoАндовер, Великобританія Транспортування вантажів, комплектація замовленьПереміщення за сіткою. 4G-технологія контролю трафіку. Доставляють товар оператору. Додають товар в осередках.
Sagawa X-FrontierТокіо, ЯпоніяТранспортування вантажів, комплектація замовленьБезпілотні роботи, трафік регулюється за допомогою QR-кодів на підлозі.
DHLПівнічна АмерикаТранспортування вантажів, комплектація замовленьРоботи доставляють товар співробітникам, які згодом вносять його за допомогою QR-кодів у систему.

Чи можлива повна роботизація складів?

Попри значний технічний прогрес, роботизація всіх складських процесів доки ще неможлива. Навіть найсучасніше обладнання так чи інакше вимагає участі людини. Як і раніше оператор необхідний, коли виконуються складні або варіативні дії. Зазвичай на складі можливо роботизувати лише певну область або конкретний процес. Проте провідні розробники складської техніки, такі як Dematic, активно працюють над втіленням ідеї dark warehouse (про концепцію dark store ми вже писали на блозі) – повністю автоматизованого складу, що не потребує освітлення, оскільки управління всіма процесами відбувається без участі людини. Експерти прогнозують появу нового покоління роботів вже найближчим часом.

Висновки: Перспективи роботизації складів

Роботизація складів має ряд істотних переваг. Це скорочення витрат на персонал, підвищення ефективності й швидкості виконуваних роботами завдань, можливість оптимізувати складський простір. Підприємства, що вже використовують роботизацію складів, змогли оцінити переваги автоматизації складських процесів під час епідемії коронавірусу. Саме в цей час здатність вирішувати безліч завдань при мінімальному використанні людських ресурсів набула першочергове значення.

Роботи на складах: 5 прикладів автоматизації - 2

Доки ще повністю роботизована робота складів неможлива без участі оператора. Але досвід таких великих компаній, як Amazon, Cainiao, Ocado, Sagawa X-Frontier, DHL демонструє,можна зробити більш ефективною роботу людей і техніки вже сьогодні. Процес роботизації тільки набирає обертів, і управління всіма складськими процесами без втручання людини в майбутньому – цілком реальна перспектива.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння