Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Що таке WMS система або як автоматизувати складську логістику?

Автор Anna Khaletskaya на 02.04.2021
| 0
Що таке WMS система або як автоматизувати складську логістику?

З точки зору менеджменту, склад — це не приміщення, а процес, що дозволяє раціонально керувати ресурсами. Зазвичай рішення щодо того, як повинен розміщуватися, відбиратися чи відвантажуватися товар, приймають люди. Людський фактор викликає помилки. 

Наразі ринок складської логістики в Україні — конкурентна галузь. Тож компанії ведуть боротьбу за клієнтів, намагаючись мінімізувати ризики та підвищити якість послуг. Спеціалізовані видання говорять про необхідність автоматизації всіх процесів на складі. На українському ринку розробляють спеціалізовані продукти, що допомагають зробити керування складськими процесами простішим, швидшими та більш функціональними. Одне з таких рішень — система WMS. 

Warehouse Management System: кому та навіщо потрібна?

WMS — система керування складом. Рішення допомагає автоматизувати всі складські процеси. Простими словами, це програмне забезпечення, що дозволяє контролювати операції на складі, від моменту, коли вантаж лише прибув на склад аж до його завантаження на транспортний засіб. З англійської мови абревіатура розшифровується як “Warehouse Management System”. 

Що таке WMS система або як автоматизувати складську логістику? - 2

Впровадження WMS системи є актуальним для складських операторів, які відвантажують як мінімум 100-200 вантажів на день. Таким чином, рішення необхідне і великими логістичним компаніями, і тим, хто лише зростає на ринку. Розробники спеціалізованого програмного забезпечення створюють продукти для будь-яких потреб бізнесу. Наприклад, це “рішення-в-коробці” з простим функціоналом (можливістю роздрукувати документи та зберігати інформацію в електронних таблицях, тощо). Також існують складні продукти, що розробляють згідно з потребами конкретного підприємства. 

WMS система — це інструмент, що допомагає логістичним провайдерам: 

  • Покращити процеси керування персоналом і скоротити витрати на оплату праці. 
  • Вести інформаційні звітність про стан складських запасів. 
  • Збільшити швидкість прийняття рішень. 
  • Мінімізувати виробничі ризики. 
  • Підвищити якість обслуговування клієнтів. 

Сучасні системи керування складом ведуть аналітику в режимі реального часу, що дозволяє контролювати всю діяльність з мінімальною вірогідністю помилки. 

Що таке WMS система або як автоматизувати складську логістику? - 3

WMS-система ефективно працює з технологією Інтернету Речей: до вантажів кріпляться датчики та контролери, що збирають актуальну інформацію щодо стану продукції, умов зберігання та багатьох інших параметрів. Всі зафіксовані дані передаються в систему керування складом. 

Умовно WMS можна розділити на 4 види:

  1. Рішення початкового рівня. Система працює лише з обмеженою кількістю номенклатур товару. Це рішення для малого бізнесу з невеликими товарообігом. 
  2. Рішення “In Box”. Системи, що використовують для роботи з великою кількістю номенклатур, але низьким товарообігом. Зазвичай, впровадження рішення “в коробці” не підтримує можливість налаштувати функції WMS під себе. Бізнес-процеси підлаштовують під роботу системи.  
  3. Системи, що можна адаптувати. Такі рішення впроваджуються з нуля, WMS адаптують під бізнес-процеси конкретної компанії. Це рішення для великих логістичних провайдерів і розподільчих центрів. 
  4. Системи, що можна конфігурувати. Це складі рішення, що можна змінювати на будь-якому етапі під потреби бізнесу. Такі системи впроваджують на складах площею більше 5 000 м² з великим асортиментом товарів та обігом. 

Щоб зрозуміти, яка система WMS на складі буде працювати якнайкраще, рекомендуємо починати зі збору вимог. І лише потім переходити до впровадження. Також потрібно чітко прописувати технічну документацію. Це допоможе покращити систему на будь-якому етапі бізнесу, незалежно від IT-провайдера. 

Автоматизація складу: що можуть WMS системи?

Впровадження WMS допомагає повністю автоматизувати складські процеси. Логістичні провайдери отримують наступні переваги: 

  • Налагодженість процесів з мінімальною вірогідністю помилки. Коли товар потрапляє на склад, працівники привласнюють йому унікальний штрих-код. Дані для подальшої ідентифікації вносять у WMS-систему. Тепер інформацію про переміщення вантажу можна відслідковувати в режимі реального часу, що скорочує вірогідність помилки. 
  • Підвищення якості обслуговування. Для кожного типу операції WMS-система дає оператору завдання. Співробітник не може перейти до виконання наступного кроку до тих пір, поки ПО не зафіксує коректне виконання попереднього завдання. Вірогідність пошкодити чи неправильно укомплектувати вантаж знижується до мінімуму. Як наслідок, якість послуг зростає. 
  • Скорочення часу на складські операції. WMS-система фіксує місцезнаходження кожного вантажу на складі. Операторам не потрібно витрачати час на пошуки товару. 
  • Оптимізація використання складського простору. WMS-системи використовують алгоритми, що допомагають обирати найбільш оптимальні місця для розміщення товарів. Вони враховують габарити, вагу, товарне сусідство, тощо. Як показує практика, це допомагає економити корисний простір на складі.

Більш того, WMS допомагає оптимізувати роботу складського персоналу та керівників.

Робота з системою WMS: як впровадити?

Що таке WMS система або як автоматизувати складську логістику? - 4

Щоб зрозуміти, як працювати з WMS-системою, потрібно розуміти її можливості. 

В першу чергу, під час впровадження WMS склад поділяють на декілька зон, — місця для вивантаження та розміщення товарів, довгострокового зберігання, оброблення та подальшого навантаження на транспортні засоби. 

Ще на етапі впровадження системи, потрібно зібрати технічну інформацію про склад, — кількість спецобладнання, персоналу, загальна площа, тощо. Таким чином, постачальник рішення може описати принцип роботи WMS. 

Всі вантажі, що надходять до складу, маркують штрих-кодами, що містять у собі актуальну інформацію про характеристики продукту. Працівникам складу надають сканери, що допомагають передавати інформацію до WMS-системи. 

Під час розподілення товару різними пунктами зберігання, система аналізує дані (оптимальна вологість, температурний режим, постачальники, принципи товарного сусідства, терміни придатності та реалізації). 

WMS можуть будувати оптимальні маршрути згідно з даними, що система збирає в режимі реального часу. Це допомагає уникнути нераціонального використання складської техніки. 

Основний функціонал WMS-систем має 5 блоків:

  1. Аналіз складських запасів. Система визначає місцезнаходження вантажів на складі. Це дозволяє знайти потрібний продукт із асортимент без втрати часу. 
  2. Структура складу. Блок дозволяє планувати розміщення продукції на складі та відслідковувати товарне сусідство. Таким чином, скорочується вірогідність нераціонального використання простору для зберігання. 
  3. Звітність. WMS самостійно створює документацію, що дозволяє керівникам в подальшому відслідковувати продуктивність процесів на складі, шукати проблемні місця та шляхи оптимізації діяльності. 
  4. Вибір та пакування товарів. Робітники складу можуть обирати партії та серії товарів, отримувати інформацію про збирання та пакування продукції. 
  5. Персонал. Модуль дозволяє менеджерам контролювати показники кожного робітника на складі, визначати ефективність його роботи. 

Кількість модулів і функціонал WMS-систем розробляється згідно з вимогами логістичних компаній. Досвід українських та іноземних компаній показує, що впровадження WMS-систем підвищує точність відбирання товарів, швидкість розміщення та оброблення замовлень, місткість складу, тощо. 

Переваги та недоліки WMS

WMS значно спрощує роботу на складі. Однак важливо правильно інтегрувати систему з бізнес-процесами та навчити працівників використовувати можливості продукту. 

Серед переваг системи WMS:

  • Знижує вірогідність помилок. Коли кількість операцій на складі зростає, робітники не можуть працювати ідеально. Системи керування складом дають складському персоналу чіткі вказівки та контролюють хід виконання кожної операції. 
  • Збільшує корисний простір складу. WMS моделюють стратегії розміщення вантажів. Системи обирають оптимальне місце для зберігання. Для цього вони аналізують характеристики каждого вантажу: вагу, габарити, тощо. 
  • Скорочує час на операції. В середньому, WMS дозволяє пришвидшити роботу на 15-20%. 
  • Контролює товарообіг. WMS системи моніторять товарні залишки в режимі реального часу. Це дозволяє закупити нові партії вантажів у потрібний час та без простоїв. 
  • Знижує експлуатаційні витрати. Системи керування складом вміють будувати оптимальні маршрути для складської техніки. Таким чином, навантаження між обладнанням розподіляється рівномірно. До того техніка не заважає одна одній. Час, коли водії чекають своєї черги мінімальний. 

Однак, якщо робітнику складу не вміють працювати з WMS, переваги перетворюються на недоліки. 

Серед недоліків WMS:

  • Робітники довго адаптуються до нових умов. Перехід до WMS — це стресова ситуація для складського персоналу. Багато співробітників довго звикають до нових правил, а деякі можуть звільнитися. 
  • Суворі вимоги до приймання товару. Зазвичай, до переходу на WMS компанії працюють з різними постачальниками, у кожного з яких — свої налагоджені процеси. Системи керування складом висувають чіткі вимоги до процесу приймання. Якщо до впровадження WMS було багато немаркованого товару, це уповільнить роботу складу. 
  • Різноманітність WMS систем на ринку. Компанії не завжди розуміють, яке рішення стане оптимальним в їхньому випадку. Тому вони вимушені перелаштовувати свои процеси, адаптуючи їх під потреби систем керування складом. 

Зазвичай, якщо інтегроване рішення не задовольняє компанію, це означає, що процеси налаштовані неправильно.

Які WMS рішення користуються попитом в Україні?

Ознайомтесь зі списком найбільш популярних WMS серед українських компаній. 

Назва системиРозробник
G.O.L.D StockSymphony EYC
Manhattan WMSManhattan Associates
Qguar WMSQuantum
Oracle WMSOracle
RedPrairieBlue Yonder

Великі компанії з чітко налагодженими бізнес-процесами часто відмовляються від готових рішень. Їм краще розробити унікальну WMS, що буде враховувати особливості діяльності. В Україні є компанії, що створюють кастомізовані WMS рішення. Одна з них — компанія CoreTeka. Вона співпрацює з великими логістичними провайдерами та ритейлерами в Україні та за її межами. 

Поширені запитання

🔹 Чим WMS відрізняються від ERP?

ERP — це програмне забезпечення, що допомагає керувати різними бізнес-процесами підприємства. Наприклад, слідкувати за фінансовими показниками, нараховувати заробітну плату, систематизувати запити клієнтів, тощо. ERP може мати модуль відстеження складських залишків, але його функціонал обмежений. WMS — це система, що розробляється під потреби складу. 

🔸 Що краще: готове рішення чи кастомізована система керування складом?

Це залежить від розміру компанії. Невеликим підприємствам краще купити готове “рішення-у-коробці” та підлаштовувати бізнес-процеси під WMS. Великі компанії розробляють кастомізовані рішення. 

🔹 Скільки коштує інтеграція WMS на складі?

Це залежить від самої WMS. Вартість коливається під 2 000 до 150 000 доларів за інтеграцію.

Висновки

Warehouse Management System (система керування складом) — це рішення, що допомагає автоматизувати всі процеси на складі. Базовий функціонал: контроль приймання, складування та зберігання товарів, планування роботи персоналу, керування запасами. Можливості WMS підбирають з урахуванням бізнес-процесів компанії. 

Що таке WMS система або як автоматизувати складську логістику? - 2

Наразі на ринку існують різні WMS системи. Є порівняно дешеві “рішення-у-коробці” для невеликих компаній, а також системи, адаптовані під потреби великого бізнесу. 

Інтеграція WMS допомагає налагодити всі складські процеси, знизивши до мінімуму вірогідність помилки, підвищити якість обслуговування, скоротити час на оброблення замовлень, оптимізувати використання складського простору. 

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння