Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Склад тимчасового зберігання: визначення та значення для бізнесу

Склад тимчасового зберігання: визначення та значення для бізнесу

Зазвичай склад —  це нерухомість, яку компанії орендують на тривалий термін. Проміжок може коливатися від 1 до декількох років. Однак, трапляються випадки, коли товари потрібно зберігати невеликими партіями протягом короткого терміну, —  від декількох тижнів або місяців. 

Деякі компанії орендують склад, щоб тимчасового зберігати там продукцію. У більшості випадків, це недоцільно. По-перше, їм потрібно сплачувати вартість оренди, закуповувати складське обладнання, виплачувати заробітну плату персоналу. По-друге, вони використовують лише частину корисного простору складу, хоча платити доводиться за всю площу, що орендують. 

Склад тимчасового зберігання: визначення та значення для бізнесу - 2

В цій статті ми розповімо, на яких складах можна тимчасово розмістити товари для зберігання. Також розкажемо, що таке склад тимчасового зберігання, й чим він відрізняється від інших складських типів нерухомості.

Що таке склад тимчасового зберігання?

Термін “склад тимчасового зберігання” (в логістиці часто використовують скорочення “СТЗ”) має декілька визначень.

У професіональній літературі, офіційній документації й логістичних словниках зафіксоване наступне тлумачення: склад тимчасового зберігання —  це приміщення, де зберігають товари, що імпортують у країну, до тих пір, поки вони не пройдуть всі митні процедури. Простими словами, склад тимчасового зберігання —  це місце, куди приймають товари, що завезли з однієї країни в іншу. Тут вони зберігаються до того моменту, поки власник вантажу не отримує дозвіл від митниці на перетин кордону. 

Склад тимчасового зберігання: визначення та значення для бізнесу - 3

Таким чином, термін використовується у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Митні склади тимчасового зберігання обладнані таким чином, щоб можна було проводити вантажно-розвантажувальні роботи, зважування та інші процедури на території приміщення. Зазвичай митні склади тимчасового зберігання розташовані біля великих автомагістралей, аеропортів, пропускних пунктів, залізничних вокзалів, тощо. 

Зазначимо, що деякі компанії використовують поняття “склад тимчасового зберігання” в іншому значенні. Друге поширене тлумачення терміну —  приміщення, де зберігають товари протягом короткого проміжку часу. 

Наприклад, сезонному бізнесу недоцільно орендувати склад високого класу на довгий час з фінансової точки зору. Таку ж ситуацію ми спостерігаємо у діяльності невеликих компаній. Тоді можна орендувати склад на короткий проміжок часу. 

Зазвичай логістичні провайдери пропонують взяти в оренду необхідну кількість палетомісць. Отже, компанія отримує перевагу —  використовує лише корисний простір. Часто склади, де товари зберігають короткий проміжок часу, називають буферними. Ви можете прочитати про те, навіщо потрібні буферні склади тимчасового зберігання, в іншій нашій статті. Головна перевага такої послуги полягає в тому, шо можна орендувати палетомісце на термін від 1 тижня. 

Варто зазначити, що перше визначення складу тимчасового зберігання —  більш офіційне. Воно зафіксовано в словниках і Митному Кодексі. Однак, друге визначення також використовується серед логістичних операторів і компаній. Тому перед тим як замовити послугу, ознайомтеся з інформацією на сайті.

Склад тимчасового зберігання й митний склад —  це тотожні поняття?

Склад тимчасового зберігання: визначення та значення для бізнесу - 4

Зазвичай поняття “склад тимчасового зберігання” й “митний склад” тлумачать однаково. Але ж з точки зору Митного Кодексу, це приміщення з різними функціями. Митний і склад тимчасового зберігання схожі тим, що сюди потрапляють товари, що проходять кордон. Однак, відмінностей більше. 

Наприклад, згідно з Митним Кодексом України, товари на складах тимчасового зберігання можуть знаходитись протягом 90 календарних днів (3 місяці), а на митних —  1095 (3 роки). Варто зазначити, що терміни зберігання на тимчасовому складі можна подовжити на ще 30 календарних днів (4 місяці в сумі). Для цього потрібно подати заявку утримувачу складу. 

До того ж, якщо зберігати вантажі на тимчасовому складі, потрібно оплачувати мито й митні платежі, а якщо на митному —  можна делегувати ці обов’язки покупцям товару. Ще одна відмінність —  список операцій, що дозволено проводити на складі. Таким чином, на митних складах можна: 

  • Консолідувати й дробити партії товарів. 
  • Формувати посилки для подальшої відправки.
  • Сортувати.
  • Пакувати й перепакувати. 
  • Маркувати. 
  • Проводити вантажно-розвантажувальні роботи. 
  • Брати проби та зразки товарів. 
  • Продавати продукцію одразу зі складу. 

На складі тимчасового зберігання можна лише проводити операції, що потрібні для створення оптимальних умов зберігання: 

  • Переміщувати товари складом. 
  • Оглядати. 
  • Зважувати. 
  • Усувати порушення цілісності пакування. 
  • Брати зразки та проби. 

На відміну від митного складу, продавати товари зі складу тимчасового зберігання не можна. Спочатку потрібно завершити всі митні процедури. 

Склади можуть знаходитись поза межами пунктів пропуску через державний кордон. Зазвичай тут зберігають товари, якщо доставка кінцевому споживачу може бути неможливою. 

Для зручності, ми склали таблицю, що показує відмінності тимчасових та митних складів.

УмовиСклад тимчасового зберігання Митний склад
Який термін зберігання товарів3 місяці (якщо подати заяву —  4). Також потрібно враховувати термін придатності товару3 роки. Варто враховувати термін придатності товару
Які операції можна проводити на складіЛише операції для зберігання товару в оптимальних умовах Будь-які
Чи можна продавати товари одразу зі складу НіТак
Які митні процедури можна проводитиЛише процедуру митного складуБудь-які
Чи можна передавати майнові права НіТак

Може виникнути питання: що краще —  склад тимчасового зберігання чи митний склад. Щоб дати відповідь, потрібно розуміти, чим займається компанія. Зберігати товари на митному складі вигідно бізнесу, що працює з великими партіями товарів. Тоді він може проводити всі передпродажні операції, додавати до вартості мито, тощо. Але якщо ви працюєте з невеликими партіями, краще скористатися послугами складу тимчасового зберігання.

Що входить у вартість послуги тимчасового зберігання на складі?

Склад тимчасового зберігання: визначення та значення для бізнесу - 5

Послуги складу тимчасового зберігання —  це цілий комплекс операцій. Тому вартість буде відрізнятися в залежності від логістичного провайдера й завдань бізнесу. Наприклад, до переліку послуг можуть входити такі операції: 

  • Приймання товару на склад. 
  • Вантажно-розвантажувальні роботи. 
  • Зберігання товару. 
  • Стоянка для транспорту. 

Ціна зберігання товару також залежить від габаритів вантажу. Чим більші його розміри, тим вища вартість.

Види складів тимчасового зберігання?

Стандартизуючи приміщення для тимчасового зберігання, можна застосовувати класифікацію за класами й іншими параметрами. Детальніше про види складів ви можете прочитати в іншій нашій статті.

Склад тимчасового зберігання: визначення та значення для бізнесу - 6

Однак, найчастіше склад тимчасового зберігання може бути: 

  1. Відкритий. На такому складі може зберігати товари необмежена кількість осіб. 
  2. Закритий. Щоб зберігати товар на цьому складі, потрібно попередньо укласти контракт із власником СТЗ. До того ж такі приміщення використовують для вузького асортименту продукції (наприклад, товарів з однаковими умовами зберігання, або обмежених партій). Таким чином, на закритому складі може бути лише один власник вантажу.

Склади тимчасового зберігання в Україні: де знайти?

Якщо ваша компанія шукає склад тимчасового зберігання, зверніться по допомогу до логістичних провайдерів. Зазвичай такі послуги надають великі 3PL-оператори, яких ви знайдете на платформі WareTeka. 

Якщо ваша компанія —  малий бізнес, і вас цікавить тимчасове зберігання товарів протягом короткого проміжку часу, допомогти можуть спеціалісти нашої платформи. Ми пропонуємо послугу пошуку буферних складів. Щоб отримати допомогу, зверніться до спеціалістів WareTeka у будь-який зручний спосіб. Розкажіть про специфіку вашого бізнесу: 

  • Який місячний обсяг товарів має компанія. 
  • Скільки товарів потрібно зберігати на складі.
  • Скільки часу потрібно зберігати товари. 
  • Чи потрібні спеціальні умови зберігання. 

Ми проаналізуємо інформацію й надамо вам декілька варіантів від різних 3PL-операторів. Ви дізнаєтеся точну вартість зберігання на складі кожного логістичного провайдера, ціни на вантажно-розвантажувальні роботи. 3PL-оператори зберігають товар на палетомісцях. Таким чином, ви сплачуєте лише вартість площі, що використовується.

Склад тимчасового зберігання: визначення та значення для бізнесу - 2

Наразі платформа WareTeka агрегує інформацію від 10 логістичних провайдерів. У нас є актуальні дані щодо складів тимчасового зберігання Києва, Одеси, Харкова, Львова, та інших великих міст. Також, ми співпрацюємо з невеликими локальними компаніями, тому ми можемо запропонувати варіанти й у невеликих населених пунктах України.

Поширені питання

🔹 Яким компаніям потрібна послуга складів тимчасового зберігання?

Послуга потрібна компаніям, що не хочуть облаштовувати склад, але їм потрібно зберігати товари протягом короткого проміжку часу.

🔸 Чи потрібно повність орендувати склад тимчасового зберігання?

Ні, ви платите лише за простір, що займає ваш товар. Зазвичай логістичні оператори вказують вартість за одне палетомісце.

🔹 Де можна замовити послуги тимчасового зберігання?

Ви можете звернутися до логістичного провайдера напряму. Але потрібен додатковий час, щоб знайти декілька 3PL-операторів, котрі надають послугу, й вибрати відповідний вашим потребам варіант для співробітництва. Або можна звернутися по допомогу до WareTeka. Наші співробітники відберуть склад за специфікою товару й підрахують точну вартість.

Висновки

Склад тимчасового зберігання має декілька тлумачень. Згідно з митної документації, це приміщення, де зберігають вантажі до моменту, поки вони не пройдуть всі митні процедури. 

Інше значення: склад тимчасового зберігання —  це приміщення, де товари можна зберігати протягом короткого проміжку часу. Зазвичай їх використовують для створення запасів й вирівнювання купівельного попиту. До того ж, короткочасне зберігання —  це гарний варіант для малого й середнього бізнесу, або компаній сезонного характеру. 

Якщо ви шукаєте склад, можна звернутися по допомогу до спеціалістів WareTeka. Ми підберемо варіант згідно з потребами вашого бізнесу. 

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння