Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

ТОП-5 найбільших сонячних електростанцій на дахах складів

ТОП-5 найбільших сонячних електростанцій на дахах складів

Промислова діяльність людства призвела до змін в атмосфері Землі. Глобальна проблема —  це викиди вуглекислого газу (СО2). Підвищена концентрація цього компонента стала основною причиною розвитку парникового ефекту. Внаслідок цього процесу клімат планети змінюється. Для порівняння, в травні 2020 року в журналі Geology опублікували дослідження, згідно з яким концентрація вуглекислого газу в світі досягла 414 мільйонних часток. Це рекорд за останні 23 мільйони років.

Чому важливо впроваджувати “зелені” технології в складську логістику

В суспільстві поширена думка про те, що основне джерело вуглекислого газу —  це транспорт. Однак, насправді найбільшої шкоди екології завдає електроенергетика. Наприклад, теплові електростанції перетворюють хімічну енергію природного палива в теплову. Під час спалювання виділяється найбільша кількість вуглекислого газу. Порівняти відсоток вуглецевого сліду за різними індустріями можна тут

Щоб знизити негативний вплив на планету, соціально відповідальні компанії впроваджують “зелені” технології. І складська логістика —  не виключення. Великі гравці ринку встановлюють дахи з сонячних панелей. Сонячне випромінювання —  це джерело енергії, що можна відновити. До того ж під час його перетворення в електроенергію шкідливі речовини не виділяються в атмосферу.

Ми зібрали 5 прикладів, як компанії використовують сонячні батареї на складах для того, щоб показати, як працює “зелена” логістика.

Приклад № 1. Склад Heylen Warehouses у Венло

У лютому 2020 року бельгійський девелопер Heylen Warehouses зробив великий крок назустріч “зеленій” логістиці —  він встановив на склад у нідерландському місті Венло дах із сонячних батарей площею 12,6 гектарів. Це близько 20 футбольных полей. Всього склад обладнали майже 50 тисячами сонячних панелей. Пікове навантаження власної електростанції —  18 мегават. Цього достатньо для того, щоб забезпечити електричною енергією більше 4 тисяч виробництв на рік.

ТОП-5 найбільших сонячних електростанцій на дахах складів - 2

Встановлення сонячних панелей на склад допоможе зменшити кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу на 12 тисяч тонн за рік. Як відзначають девелопери, в майбутньому вони інвестують в розвиток “зелених технологій” не менше 60 мільйонів євро. Це допоможе значно знизити вуглецевий слід, а орендарі складу матимуть можливість внести свій вклад в захист навколишнього середовища.

Приклад № 2. Singapore Logistics Hub компанії Kuehne + Nagel

Німецький логістичний провайдер Kuehne + Nagel також інвестує в захист навколишнього середовища. Один із їхніх проектів —  логістичний хаб на вулиці Pioneer Crescent в Сінгапурі. Склад із сонячним дахом компанія розробила в 2017 році разом з девелопером CleanTech Solar.

ТОП-5 найбільших сонячних електростанцій на дахах складів - 3

Пікова потужність електростанції —  844,8 кіловат (0,844 мегавати). За рік вона може виробляти близько 1 мільйона кіловат-годин. Цього достатньо для того, щоб забезпечити потребу логістичного провайдера в електроенергії на 20%. 

Термін експлуатації сонячних батарей —  20 років. За цей час вони допоможуть Kuehne + Nagel знизити вуглецевий слід на 11 700 тонн.

Приклад № 3. Фулфілмент-центр Amazon в Ессексі

Компанія Amazon додає величних зусиль для впровадження логістики сталого розвитку. Вона закликає бізнес долучатися до екологічної політики, закуповує електричний транспорт, тощо. У жовтні 2020 року компанія зробила ще один крок назустріч “зеленим” технологіям —  встановила сонячну електростанцію на даху розподільчого центру в великобританському місті Ессекс.

ТОП-5 найбільших сонячних електростанцій на дахах складів - 4

Склад Amazon —  це територія площею 2 мільйони квадратних футів. На даху встановлено більше 11 тисяч сонячних панелей. Пікова потужність обладнання —  4,83 мегавати. За рік сонячні панелі на даху можуть виробляти 2700 мегават-годин. Цього достатньо для того, щоб забезпечити близько 700 об’єктів електроенергією. 

Фулфілмент-центр у Ессексі —  це проект програми Amazon Climate Pledge, котру компанія запустила в 2019 році. Отже, гігант електронної комерції планує повністю перейти на джерела поновлюваної енергії до 2025 року. Згідно з програмою Climate Pledge, Amazon планує звести до нуля викиди вуглекислого газу в атмосферу вже до 2040 року.

Amazon Climate Pledge

Приклад № 4. Сортувальний центр DHL Parcel у Зальтбоммелі

Компанія DHL —  ще один приклад того, як можна використовувати сонячні батареї замість даху в складській логістиці. В 2019 році логістичний провайдер відкрив один із найбільш “зелених” сортувальних центрів у Нідерландах. 

Встановленням сонячних панелей замість даху для DHL Post займалася компанія KiesZon. 11 тисяч сонячних панелей виробляють до 2,5 мільйонів кіловат-годин на рік. Обладнання допоможе скоротити викиди вуглекислого газу на 1,5 мільйонів кілограмів на рік.

ТОП-5 найбільших сонячних електростанцій на дахах складів - 5

Як і Amazon, DHL прагне звести викиди СО2 до нуля. Це план розвитку сталої логістики компанії до 2050 року. До того ж DHL постійно інвестує в сучасні транспортні засоби. Для сортувального центру в Зальтбоммелі компанія закупила зручні фургони для доставки, 300 з яких —  екологічно чисті, з електричним двигуном.

Приклад № 5. Склад Rhenus Logistics в Ейндховені

Німецька логістична компанія Rhenus Logistics також турбується про захист навколишнього середовища. В 2017 році вона встановила дах із сонячних панелей на своєму розподільчому центрі в нідерландському місті Ейндховен. Це 15 318 фотоелектричних батарей, що здатні виробляти близько 4 мільйонів кіловат-годин на рік. Сонячні батареї встановлювала компанія KiesZon.

ТОП-5 найбільших сонячних електростанцій на дахах складів - 6

Щоб контролювати кількість споживання електроенергії, Rhenus Logistics додатково встановила світлодіодні лампочки. Вони з’єднані зі спеціальною платформою, що контролює потреби складі в електроенергії 

Згідно з підрахунками KiesZon, після встановлення сонячного даху логістичний провайдер може знизити кількість викидів СО2 на більше 2 мільйонів кілограмів на рік.

ТОП-5 найбільших сонячних електростанцій на дахах складів - 7

Поширені питання про дахи з сонячними панелями

🔹Чому важливо знизити кількість викидів СО2?

Насправді, вуглекислий газ —  це важливий компонент атмосфери Землі. Його використовують рослини для того, щоб виробляти кисень. Але коли СО2 забагато, він изоляє тепло на планеті. Отже, виникає парниковий ефект, клімат Землі змінюється. До того ж СО 2 у великих кількостях негативно впливає на самопочуття людини.

🔸Чому сонячний дах —  це екологічно чистий варіант виробництва енергії?

Сонячні панелі вловлюють ультрафіолетові випромінювання, перетворюючи їх на електроенергію. Для цього не потрібно спалювати паливо, що під час процесу виділяє негативні компоненти в навколишнє середовище.

🔹Які переваги отримує бізнес від встановлення сонячних панелей?

Оплата рахунків за електроенергію — це великі витрати для складів. Компанії, що встановлюють сонячні панелі, інвестують у власне джерело енергії. Отже, протягом декількох років експлуатації, для бізнесу з сонячними дахами електроенергія стає безкоштовною.

Висновки

Великі гравці ринку складської логістики активно інвестують у “зелені” технології. Це так звана політика сталого розвитку. Процес дозволяє задовольняти потреби нинішнього покоління без збитку для майбутніх жителів планети. 

Логістичні провайдери мають на меті звести об’єми викидів вуглекислого газу в атмосферу до нуля. Встановлення сонячних панелей —  гарне рішення завдання. Такі дахи дозволяють значно знизити вуглецевий слід. 

До того ж сонячне випромінювання —  це джерело енергії, що відновлюється. Крім турботи за навколишнім середовищем, компанії, що інвестують в “зелені” технології, економлять на витратах. Згідно з деякими підрахунками, через 10 років після встановлення сонячних панелей, компанія може повністю відшкодувати кошти й використовувати електроенергію абсолютно безкоштовно. Це значно зменшує витрати на експлуатацію складів.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння