Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Як розвивалася складська логістика: від зерносховищ до роботизованих приміщень

Автор Anna Khaletskaya на 05.07.2021
| 0
Як розвивалася складська логістика: від зерносховищ до роботизованих приміщень

Складська логістика  — це галузь, що має багатовікову історію розвитку. З того моменту, як людство опанувало сільське господарство й зайнялося обміном продукції, виникло питання, де зберігати надлишок продукції. І якщо склади давнини були лише місцем зберігання товарів, то сучасні складські приміщення виконують багато різноманітних функцій. Також постійно з’являються нові види складських послуг. Сучасний добре організований склад дозволяє підвищити прибутковість компанії, а не є лише джерелом витрат.

У цій статті Варетека розповість вам, як розвивалася складська логістика від давніх часів до наших днів, і як склад набував дедалі важливіше значення для підприємств.

Розвиток складської логістики у країнах Стародавнього світу

За свідченнями археологів та істориків, вже у Давньому Єгипті було широко поширене складське зберігання. Єгиптяни відводили спеціальні приміщення під зберігання різних видів товарів. Першими з’явилися склади для зерна та інших харчових продуктів, а потім вже і для всіх інших груп товарів. Склади також розмежовувалися для зберігання різної продукції під одним дахом. Так, в одній зоні зберігали зброю, в іншій — харчові продукти, у третій — предмети одягу. Кожне відділення було позначено своїм кольором. На нижніх поверхах складів розміщувалася важка і популярна продукція, тоді як верхні слугували для зберігання дорогих і менш затребуваних товарів. До того ж на складах Давнього Єгипту були працівники, яких ми б зараз назвали керівниками, вантажниками та бухгалтерами.

Як розвивалася складська логістика: від зерносховищ до роботизованих приміщень - 2

Якщо для єгиптян основним завданням складської логістики було зберігання, то у Давній Греції появі складів передувала інша подія. Там з’явилося поняття оптової торгівлі й, відповідно, виникла необхідність у зберіганні великих партій товарів. Однак вищої точки розвитку складська логістика давнини досягла у період розквіту Римської імперії. Щоб забезпечити великі території продовольчими товарами, а також налагодити торгівлю з сусідніми країнами, була впроваджена система дистрибуції. Для зберігання харчових продуктів було побудовано близько трьохсот складів, з яких розвозили продукцію по всій країні та за її кордоном. Складські приміщення мали вентиляцію і дренажну систему.

Після падіння Римської імперії у 476 році торгівля, а разом з нею і розвиток складської логістики в Європі припинилися. Довгий час торгівля велася хаотично. Ситуація змінилася лише в X столітті.

Які задачі складська логістика вирішувала в Європі X-XIX століть

Другий виток розвитку логістики складу в Європі почався у 1000 роках. У ті часи Венеційська республіка перебувала на перетині торгових шляхів. Сама Венеція була важливим портом, через який товари з Азії потрапляли на європейський ринок. Для зберігання продукції потрібні були не тільки складські приміщення, а й система обліку великих кількостей вантажів. Також венеціанці ввели складські облігації. Усе це сприяло тому, що складське зберігання приносило дохід державі і сприяло його економічному розквіту.

У часи Середньовіччя та Відродження кількість складів зросла завдяки європейським гільдіям робітників. Вони були залучені в імпорті виробленого товару й експорті зерна. Також існувала система, за якою члени гільдії могли купувати сировину і продавати товари за однаковою ціною. Сировину і готову продукцію вони зберігали на складах.

У XVIII столітті вплив гільдій істотно збільшився. Це було пов’язано з тим, що після Промислової революції кількість міських жителів різко зросла. Щоб забезпечити населення, потрібно було організувати ланцюги постачання й площі зберігання харчових продуктів і предметів першої необхідності. Так, склади стали важливою ланкою у логістиці.

Система складської логістики в США

Складами на території Північної Америки користувалося ще корінне населення. Поселенці з Європи також будували приміщення для зберігання товарів, що купувалися у місцевих народів. Колоніальні торговці вели активну діяльність, пов’язану з експортом текстилю, спецій, кави, хутра. Також є свідчення, що на початку XVII століття на території сучасної Вірджинії були склади для тютюну.

Населення зростало й опановувати нові території. Завдяки цьому роздрібна та оптова торгівля активно розвивалася. У США мережеві магазини з’явилися ще в середині XIX століття. Щоб задовольняти дедалі більші потреби населення, необхідно було перетворювати систему складської логістики. Промисловість також не стояла на місці. На початку XX століття отримали розвиток найбільші автоконцерни — заводи Ford Motor Company і General Motors. У той час Генрі Форд активно впроваджував нові принципи управління складською логістикою. Детальніше про його ідеї ви можете почитати в інший нашій статті.

Як розвивалася складська логістика: від зерносховищ до роботизованих приміщень - 3

Ці чинники призвели до того, що в 30-х роках XX століття в США з’явилися прототипи логістичних комплексів. Поступово склади з приміщень, чия головна функція — зберігання товарів, ставали центрами дистрибуції. Таким чином, можна сказати, що саме в США зародилася складська логістика у тому вигляді, що ми звикли бачити її сьогодні.

Що таке складська логістика в сучасному розумінні

Після Другої світової війни підхід до будівництва складів змінився. Складські приміщення стали одноповерховими. Це сприяло не лише здешевленню будівництва, але і більш ефективному використанню робочої сили. Також це дозволило впровадити застосування машин для виконання різних складських операцій. Продуктивність складу збільшилася, що вплинуло і на прибутковість компаній.

Проте згодом з’ясувалося, що не тільки грамотна конструкція складу і наявність усього необхідного обладнання впливають на ефективність складських процесів. Склад також потребував гарного менеджменту. Тому виникла потреба у фахівцях, які могли б вести облік продукції й організувати управління ресурсами.

Сучасні склади — це високотехнологічні споруди, що є важливим елементом ланцюга постачання. Вони виконують функції накопичення, зберігання і розподілу вантажів. На них проводиться обробка товару та підготовка до відправки до кінцевого споживача. Зараз на ринку складської нерухомості представлені приміщення і логістичні комплекси, що підтримують оптимальні умови зберігання для будь-якого типу продукції.

Автоматизація та комп’ютеризація також змінили підхід до організації складів. Завдяки системі управління складів (Warehouse Management System) облік наявності і розташування товарів став більш точним. Ця інформаційна система позитивно впливає на швидкість проведення складських операцій та оптимізацію використання складських площ.

Новітні тенденції у сфері складської логістики — застосування складських роботів. Вони можуть виконувати однотипні й фізично складні операції без участі людини. Про те, які компанії вже використовують роботів на своїх складах ми розповідали раніше.

Сучасні склади можуть бути виставковими залами і навіть туристичними об’єктами. Яскравим прикладом можна назвати вежі у парку розваг Autostadt, що розташований при заводі Volkswagen у Вольфсбурзі. Це дві будівлі зі скла висотою 60 метрів, що з’єднані з безпосереднім виробництвом підземним тунелем. Конвеєр доставляє машини з заводу в тунель, звідки за допомогою роботів автомобілі займають своє місце в комірках. Таке багаторівневе складування дозволяє економити місце і привертає підвищену увагу відвідувачів. Крім того, потенційний покупець знає, що він купляє абсолютно новий автомобіль, що ще не проїхав і метра. Завдяки такій ефектній презентації своєї продукції Volkswagen вдалося підвищити продажі.

Як розвивалася складська логістика: від зерносховищ до роботизованих приміщень - 4

Як еволюціонувала складська логістика в Україні

Початком розвитку складської логістики в Україні історики називають період XVIII-XIX століть. Перші склади були одноповерховими, з підлогою на рівні землі й висотою стелі не більше 3,5 метра. Після закінчення Другої світової війни розвиток складських приміщень залежав від пріоритетності конкретної галузі. Так, в 1960-70 роках найсучаснішими й з кращим оснащенням були складські приміщення, побудовані під потреби індустрії й військової промисловості. Склади для зберігання харчових продуктів спочатку будували багатоповерховими, проте в експлуатації такі приміщення були незручними. Надалі їх будували одноповерховими, однак через низький рівень механізації й ці площі також не були ефективно використані. 

У 1990-2000-х роках складська логістика в Україні стала розвиватися швидкими темпами. На ринку з’явилися закордонні компанії з досвідом налагодження логістики, доступ до сучасної техніки та обладнання. Склад більше не розглядався як суто стратегічний об’єкт, а ставав одним з важливих конкурентних переваг. Зараз склади в Україні будуються за всіма стандартами сучасної складської логістики, з використанням усього необхідного обладнання та впровадженням WMS.

Складська логістика в Україні та світі: хронологічна таблиця

Оскільки розвиток складської логістики відбувалося поступово і свій звичний вигляд галузь набула не так давно, пропонуємо ознайомитися з таблицею. У ній представлені головні етапи в розвитку галузі і короткий опис кожного з них.

ПеріодМісцеПодія
бл. 2300 до н.е.Давній ЄгипетЗ’явились склади, перші складські робітники
I-II ст.Римська імперія Розвиток мережі складів для налагодженої торгівлі по всій країні і за її кордоном
X-XVII ст.Венеційська республікаСклади використовуються не лише як перевалкові пункти для продукції, що ввозиться, але і як майданчик для торгівлі й джерело отримання прибутку
XVIII ст.Промислова революціяСклади стають необхідністю для забезпечення потреб міського населення, кількість якого швидко зростає
XVIII-XIX ст.УкраїнаПоява складів на території України
XX ст.Увесь світЗакладаються основи і принципи сучасної складської логістики, склад стає центром дистрибуції
XXI ст.Увесь світПоява роботів, рівень автоматизації складів і кількість послуг, що надаються на складах, постійно зростають

Висновки: перспективи складської логістики в майбутньому

Складська логістика еволюціонує разом з розвитком економіки, виробництва і технологій. Глобальні процеси також впливають на її розвиток. Так, пандемія COVID-19 змусила багато компаній переглянути свої погляди на користь наявності обов’язкового страхового запасу на випадок порушення ланцюга постачання. Крім того, пандемія вплинула на зростання сегмента eCommerce, для якого склад має пріоритетне значення. Попит на складські приміщення виріс, як і вимоги до них.

Як будуть виглядати склади майбутнього — поки невідомо. Однак можна з упевненістю сказати, що складська логістика не втратить свого важливого значення і надалі.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння