Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Класи складських приміщень: характеристики й відмінності

Автор Anna Khaletskaya на 21.05.2021
| 0
Класи складських приміщень: характеристики й відмінності

Склад — важлива частина логістичних процесів майже будь-якого підприємства. Особливе значення має складське приміщення для товарних компаній та електронної комерції, для яких воно є абсолютною необхідністю. Однак перш ніж будувати, купувати або орендувати склад, необхідно з’ясувати, які класи складських приміщень бувають.

У цій статті ви дізнаєтеся загальні правила класифікації, основні вимоги до складів різних класів і відмінностями між ними. Це допоможе вам зробити правильний вибір. Варетека також представить вам порівняльну характеристику приміщень різних класів і відповімо на найпоширеніші питання.

Що таке склад і для чого він потрібен

Склад — це приміщення, територія або їх комплекс для зберігання вантажів і надання складських послуг. Складські приміщення використовуються виробниками продукції, оптовиками, ритейлом, транспортними й логістичними компаніями, митницею і т. д. Головне призначення складу — це концентрація і зберігання запасів, а також забезпечення безперебійного виконання замовлень споживачів.

До основних функцій складів відносять:

  • складування і зберігання запасів;
  • перетворення виробничого асортименту в споживчий;
  • перетворення матеріальних потоків;
  • скорочення витрат на перевезення;
  • надання складських послуг.
Класи складських приміщень: характеристики й відмінності - 2

Отже, склад виконує не лише функцію зберігання вантажів. Зазвичай комплекс складських послуг виглядає наступним чином:

  • завантаження і розвантаження транспорту;
  • приймання товарів, що надходять, оцінка їх якості й підрахунок кількості;
  • розміщення продукції на складі;
  • пакування, маркування товару та підготовка його до відправлення;
  • переміщення товарів.

Які бувають класи складів

Існує велика кількість класифікацій: за ступенем механізації, за видом продукції, за умовами зберігання, за типами складів і т.д. Але найпопулярнішою вважається класифікація складів, що розробила брокерська компанія Knight Frank. Вона заснована на технічних параметрах приміщень, враховує ступінь розвиненості інфраструктури та інженерних комунікацій.

Характеристики складу класу А+

Склади класу А+ — це сучасні модернізовані об’єкти, що побудовані спеціально під потреби складської логістики. Вони побудовані з високоякісних матеріалів, мають новітнє обладнання, а також вигідне розташування і зручну транспортну розв’язку. Це свого роду “люкс” серед інших видів складських приміщень.

Будівлю такого класу побудовано з легких металоконструкцій і вогнестійких сендвіч-панелей. Підлогу таких складів роблять з бетону, також її додатково вкривають антипиловим покриттям, щоб забезпечити зносостійкість.

Класи складських приміщень: характеристики й відмінності - 3

Головна особливість складів класу А+ — це великий крок колон (не менше 12 метрів) і відстань між прольотами (не менше 24 метрів). Така особливість дозволяє розмістити стелажне обладнання і розпланувати складський простір так, щоб навантажувачі могли взяти товар без перешкод і розвернутися, не створюючи заторів.

Серед інших технічних вимог до складів класу А+ — високі стелі (не менше 13 метрів). Це дозволяє встановити багатоярусне стелажне обладнання. Таким чином, компанія може значно розширити корисний простір складу і зберігати більше товарів.

Щоб максимально підвищити ефективність завантаження і розвантаження товарів на складі, приміщення класу А+ обладнуються автоматичними доковими воротами. Згідно з класифікацією Knight Frank їх має бути не більше 1 одиниці на кожні 500 квадратних метрів простору складу.

На складі можна встановити оптимальну температуру і вологість, є системи вентиляції, кондиціонування, пожежогасіння і відеоспостереження. Склади обладнані також пожежною та охоронною сигналізацією. Є всі комунікації, власна електрична підстанція і тепловий вузол. Оптоволоконні матеріали забезпечують зв’язок і доступ в інтернет.

Склади такого класу мають облагороджену територію, що охороняється, є паркування для співробітників і вантажного транспорту. Крім приміщень для зберігання продукції є також офісні та підсобні будівлі.

Чим відрізняється склад класу А від приміщення класу A+?

Склади цього класу також побудовані згідно з вимогами сучасної логістики. Це профільні приміщення, що мають необхідне обладнання і комунікації й розташовані біля центральних трас. Їх характеристики майже ідентичні складу класу А+.

Однак такі приміщення відрізняються висотою стель. Тут вона нижча — від 10 метрів. Тому для стелажного зберігання потрібно підібрати те устаткування, що можна розмістити з урахуванням технічних характеристик.

Крім того, на відміну від складів класу А+, приміщення категорії А обладнані меншою кількістю докових воріт. Відповідно до класифікації Knight Frank, їх повинно бути не менше 1 одиниці на кожні 700 квадратних метрів.

Вимоги до складу класу B+

Клас B+ — це приміщення, що були побудовані або реконструйовані під складські. Вони також підходять для зберігання продукції різного типу і відповідають вимогам складської логістики.

Як і на складах класу А+ і А, у приміщеннях категорії В+ є всі необхідні умови для зберігання товарів за оптимальним режимом. Є системи для вентилювання і регуляції температури. Однак вартість оренди таких складів нижче, оскільки вони мають відмінності у технічних характеристиках.

Наприклад, висота стель на таких складах нижче. Згідно з вимогами класифікації брокерського агентства Knight Frank, вона повинна становити не менше 8 метрів. А це означає, що для таких складів потрібно підібрати відповідне стелажне обладнання. Крім того, кількість автоматичних воріт докового типу на таких об’єктах менше — не менше 1 одиниці на кожні 1000 квадратних метрів складу. Таким чином, швидкість завантаження/розвантаження вантажів буде нижчою, у порівнянні з процесами на об’єктах вищого класу.

Склад класу В: основні характеристики

На відміну від складів попередніх класів, об’єкти категорії В — це старі будівлі. Відповідно, щоб вони відповідали сучасним стандартам складської логістики, їх необхідно реконструювати. Крім того, склади класу В часто мають кілька поверхів, що ускладнює роботу на складі. Тому серед головних вимог до об’єктів цієї категорії — наявність ліфтів з вантажністю не менше 3 тонн.

Мінімальна висота стель складів класу В — 6 метрів, тому в таких приміщеннях складно встановити багатостелажне обладнання. А це означає, що корисний складський простір може використовуватися неефективно.

Класи складських приміщень: характеристики й відмінності - 4

Крім того, в класифікації не висувають вимог до складів класу В за мінімально допустимим навантаженням на підлогу. Тому якщо компанія планує використовувати техніку для переміщення вантажів на таких об’єктах, важливо враховувати цей момент.

Серед переваг складів класу В — наявність пандуса або рампи для завантаження і розвантаження транспорту. Зазвичай приміщення підключені до системи центрального опалення або мають власну котельню. Є пожежна сигналізація і пожежні крани/рукави.

Об’єкти класу B стануть вигідним рішенням для компаній, що хочуть заощадити на оренді складу і при цьому бути впевненими в надійному зберіганні своєї продукції. Однак, можливо, орендарю або власнику приміщення доведеться його додатково вдосконалити, наприклад, встановити сучасну систему безпеки.

Особливості складу класу C

Такі приміщення спочатку не використовувалися в якості складських. Зазвичай склади класу С переобладнують з ангарів, виробничих цехів і інших непрофільних приміщень. Здебільшого об’єкти категорії С мають кілька поверхів. Тому в класифікації Knight Frank серед умов зазначена наявність вантажних ліфтів, однак вона не обов’язкова.

Мінімальна висота стель у таких приміщення повинна становити 4 метри. Тому в більшості випадків компанія не зможе використовувати стелажне обладнання. Безперешкодний в’їзд вантажного транспорту для завантаження/розвантаження всередині складу можливий завдяки воротам на нульовому рівні. Система вентиляції та опалення забезпечує підтримання постійної температури та оптимальної вологості. На території складу є фізична охорона. Приміщення цього класу найчастіше знаходяться на деякій відстані від автомагістралей, але до них є зручні під’їзні шляхи. Є майданчики для маневрування і стоянки вантажного транспорту.

Класи складських приміщень: характеристики й відмінності - 2

Склади класу C широко представлені на ринку логістичної нерухомості України. Однак, орендуючи таке приміщення, треба бути готовим до того, що буде потрібна додаткова модернізація будівлі: будівництво рамп або пандусів, встановлення необхідного складського обладнання, покращення покриття підлоги. Вартість оренди складу нижча, але не варто забувати про додаткові витрати на модернізацію та утримання такого приміщення.

Специфіка складу класу D

Склади цього класу — непрофільні приміщення, що не пристосовані під складські потреби. Зазвичай це будівлі ангарів, підвалів та інших приміщень, що раніше використовували для виробничих потреб.

На таких складах рідко встановлюють обладнання для регулювання умов зберігання. Тому температура всередині приміщення залежить від пори року. На таких об’єктах можна зберігати тільки ті вантажі, що не потребують спеціальних умов зберігання.

Модернізувати склади класу D недоцільно, оскільки їх реконструкція обійдеться дорожче знесення і спорудження з нуля. У класифікації Knight Frank до складів цього типу немає особливих вимог, вони повинні лише знаходитися у придатному для експлуатації стані. Значною їх перевагою вважається низька ціна.   

Як вибрати відповідний клас складського приміщення?

Щоб налагодити ефективну складську логістику, компанії потрібно підійти відповідально до вибору складу. Від цього залежать безпосередньо собівартість одиниці вантажу, що зберігається, і, як результат, прибуток підприємства.

Класи складських приміщень: характеристики й відмінності - 6

Склади відрізняються за багатьма параметрами, у яких, на перший погляд, складно розібратися. Перш ніж вивчати ринок складської нерухомості, визначтеся з критеріями до приміщення. Без чіткого плану не варто підходити до вибору складу. Розмір і якість приміщення, наявні комунікації та спеціальне обладнання, необхідний температурний режим, а також наявність системи управління і безпеки — ті чинники, що важливо враховувати при виборі складу.

Залежно від типу продукції, що зберігається, також можна визначитися зі складом відповідного класу. Так, склади класу A+ і A підходять для зберігання складного і чутливого електронного обладнання, харчових продуктів, лікарських препаратів. У складських приміщеннях класів B+ і B можна зберігати харчові продукти, побутову техніку, електроніку, устаткування. Непродовольчі товари, лісозаготівля, текстильні вироби, будівельні матеріали, вироби з пластику і металу можуть зберігатися на складах класу C. Склади класу D підходять для короткочасного зберігання сільгосппродукції, автозапчастин, виробів зі скла, текстилю.

Визначте, які характеристики складу пріоритетні саме для вашого підприємства. Також обов’язково зверніть увагу на розташування складського приміщення, наявність зручних під’їзних шляхів і транспортну розв’язку. Це впливає на подальші транспортні витрати.

Порівняльна характеристика класів складських приміщень

Для порівняння різних класів складів ми пропонуємо вам ознайомитися з наступною таблицею, заснованої на класифікації складів за класами від брокерського агентства Knight Frank. Врахуйте, що не всі вимоги є обов’язковими, а тому при виборі кожного окремого об’єкта необхідно уважно ознайомлюватися з характеристиками конкретного складу.

Характеристики класуA+AB+BCD
Висота стель у метрахвід 13від 10 від 8від 6від 4будь-яка
Покриття підлогиантипильовеантипильовеантипильовебетон, асфальтбетон, асфальтбетон, асфальт
Система вентиляції, кондиціонування++++немає вимог
Електропостачання та комунікації ++++немає вимог
Система безпеки ++++немає вимогнемає вимог
Офісні та підсобні приміщення+++++
Паркувальний майданчик+++++
Благоустрій території +++++
Власна або близько розташована ж/д гілка+немає вимогнемає вимогнемає вимог

Найпоширеніші питання про класи складів

🔹 Які ще існують класифікації складів у логістиці?

Класифікація складських приміщень за класами популярна, проте не єдина. Є безліч класифікацій за різними критеріями: за конструкцією, за кількістю користувачів, за ступенем механізації, за можливістю доставлення й вивезення вантажу, за широтою асортименту, за висотою укладання вантажів і т.д.

🔸 Які найпопулярніші класи складських приміщень в Україні?

В Україні ринок складської логістики представлений переважно складами нижчих класів — C і D. Це не дивно, адже чим нижче вимоги до приміщень, тим більше варіантів їм відповідають. Однак попит на логістичні комплекси та сучасні обладнані склади зростає, і тому в майбутньому частка складів класів А і В буде збільшуватися.

🔹 Де знайти склади різного класу в Україні?

На WareTeka ви можете знайти склад під потреби свого підприємства. Наша платформа — найбільша база складських приміщень в Україні. При пошуку складу на сайті вкажіть клас, тип і розташування складу, а в додаткових параметрах пошуках ви також можете зазначити необхідне складське обладнання.

Висновки

В Україні не існує єдиного стандарту класифікації складів. Класифікації Knight Frank, з якої ви ознайомилися вище, має лише рекомендаційний характер, а тому деякі склади можуть відрізнятися за своїми характеристиками або навіть належати до суміжних класів. Обираючи складське приміщення, звертайте увагу не лише на клас приміщення, але на всі характеристики складу в цілому.

Також при виборі спирайтесь на логістичні потреби конкретно вашої компанії. Не обов’язково обирати клас A або A+, щоб забезпечити особливі умови зберігання вашої продукції. Наприклад, склад класу B може відповідати всім вашим вимогам і мати кращу транспортну розв’язку. Розгляньте різні види складів, це вбереже вас від переплати за непотрібні вам функції й дозволить налагодити оптимальну складську логістику вашого бізнесу.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння