Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Тренди складської логістики у 2021 році: що очікує галузь?

Автор Anna Khaletskaya на 04.06.2021
| 0
Тренди складської логістики у 2021 році: що очікує галузь?

Пандемія COVID-19 внесла значні зміни у логістику: склади переповнились, а попит на них значно збільшився. Однак у нових реаліях ситуація зі складською логістикою може змінитися в будь-яку хвилину, тому компанії вкрай важливо вміти пристосовуватися.

У цій статті ви дізнаєтеся про основні тренди складської логістики у 2021 році. Варетека зібрала для вас актуальну інформацію про те, як буде функціонувати галузь, які очікуються перспективи, і як сучасні технології допомагають компаніям протистояти кризі.

Необхідність у страхових запасах

До пандемії найпопулярнішим методом управління товарними запасами була концепція Just-In-Time (“Якраз вчасно”). Вона передбачає, що продукцію потрібно поставляти лише тоді, коли вона потрібна для виробництва товару або його продажу. Раніше цей метод використовували навіть великі компанії, оскільки він дозволяє скоротити витрати на обслуговування складу.

Однак оскільки стабільність ланцюгів постачання під час пандемії порушилась, компанії були змушені накопичувати страхові запаси. Крім того, робота багатьох підприємств зупинилася, що призвело до дефіциту матеріалів. Постачання готової продукції зменшилися в обсягах, а вартість на неї зросла.

Тренди складської логістики у 2021 році: що очікує галузь? - 2

Наприклад, компанії по всьому світу зіткнулися з дефіцитом напівпровідників. За даними The Guardian, через це компанія Apple була змушена перенести випуск своєї новинки iPhone 12.

Пандемія також вдарила по налагодженній роботі світового ланцюга постачання. Причому наслідки продовжуються досі. Досить згадати ситуацію з контейнеровозом Ever Given, що застряг в Суецькому каналі. Таким чином він перегородив шлях іншим судам і міг викликати колапс у світовій економіці. За даними Business Insider, ця подія могла призвести до дефіциту товарів для повсякденного побуту й інтер’єру.

Щоб не повторювати таких помилок, компанії були змушені відійти від планування Just-In-Time («Якраз вчасно») до Just-In-Case («Про всяк випадок»). Створюючи певний обсяг продукції про запас, компанії уникнуть дефіциту товарів. Разом з цим, попит на склади буде збільшуватися.

Які технічні нововведення контролюють складські запаси

Big Data Analytics, мабуть, тривалий час буде застосовуватись у складській логістиці. За допомогою аналітики збирається великий пул даних, що використовується у моделюванні процесів і прогнозуванні потреб виробництва.

Багато європейських і українських провайдерів впроваджують Big Data на своїх складах. Компанія Zammler займається розробкою Logistics Management System. У перспективі, така система об’єднає дані з TMS, WMS, CRM, GPS, системи безпеки, збираючи великі дані для різних цілей.

Як аутсорсинг складської логістики змінює географію присутності

Компанії намагаються знайти нові ринки збуту, урізноманітнити асортимент, збільшити обсяг продукції. Для цього необхідно розширити географію присутності — «розкидати» склади по містах і країнах. Крім того, це допомагає уникнути збоїв з постачанням і забезпечує швидке доставлення продукції кінцевому споживачеві. Все добре, якби не серйозні витрати на створення інфраструктури складської нерухомості. До того ж це забирає багато часу.

Тренди складської логістики у 2021 році: що очікує галузь? - 3

Виходом із ситуації може стати передача на аутсорсинг складської логістики 3PL-операторам. Ці постачальники послуг професійно займаються контрактною логістикою, а також мають широку мережу складських приміщень по всій країні.

Ефективність аутсорсингу підтверджується цифрами. За даними дослідження Shopify, стрибок e-commerce викликав підвищення попиту на центри виконання замовлень на 51%. Онлайн-ритейлери користуються послугами 3PL-провайдерів, щоб налагодити зберігання товару ближче до споживача і прискорити доставлення. У звіті дослідження говориться, що ринок контрактної логістики зросте вдвічі й складе $408 млрд до 2025 року.

Як розвиток платформ впливає на ринок складської нерухомості

Підвищення попиту на складські приміщення і послуги спричинило розвиток бізнес-моделі Warehouse-As-a-Service. Вона базується на ідеї спільного споживання. Споживачі складських послуг і постачальники об’єднані на одній платформі. Так, у логістичного провайдера є вільний простір на складах, що готові для користування. Паралельно з цим, є ритейлери, які шукають додаткові площі для зберігання продукції. Платформа такого типу об’єднує обидві сторони: провайдер отримує прибуток з переданих приміщень, а ритейлер отримує необхідні площі для зберігання.

У цьому ключі добре розвинений європейський ринок. Найвідоміші приклади застосування цієї бізнес-моделі — DHL Spaces, Waredock, Deliverr.

Обробка великої кількості замовлень

Розвиток онлайн-ритейлу вплинув на збільшення кількості замовлень, що перевершило всі можливі сподівання у 2020 році. За прогнозами аналітиків, інтернет-шопінг ще не один сезон буде займати чільні позиції. Розвиток онлайн-ритейлу викликало навантаження на склади.

Так, «Нова Пошта» використовує потужності трьох логістичних терміналів для обробки замовлень. Ці термінали розташовані в Києві, Хмельницькому та Львові. До кінця 2020 року, термінали обробляли 50 000 вантажів на годину. Але і цієї потужності було недостатньо.

У січні 2021 року «Нова Пошта» запустила Київський Інноваційний Термінал. Лише він один обробляє 50 000 посилок на годину.

Тренди складської логістики у 2021 році: що очікує галузь? - 4

Оскільки споживачі зацікавлені у швидкому доставленні, висока швидкість обробки замовлень стане додатковою конкурентоспроможною перевагою.

Підвищення ефективності складу за допомогою інновацій

Один з головних трендів у логістиці — автоматизовані процеси. Наприклад, корпорація Amazon впровадила використання роботів на складах. Вони виконують однотипну операцію за 15 хвилин. Робітник складу виконує аналогічну роботу за годину.

Звичайно, автоматизація — це дорого, і дозволити собі її може лише велика компанія. Проте українські склади не залишилися осторонь, і активно застосовують сучасні технології в роботі. Відомий розповсюдник автозапчастин OMEGA і постачальник рішень для автоматизації складу KAPELOU впровадили AGV-сортування.

Такі роботи працюють без участі людини. Ними не потрібно керувати за допомогою пульта або задавати команду. Завдяки вбудованим датчикам, вони можуть укомплектувати товар або упакувати самостійно. Таким чином, роботи зроблять всю рутинну роботу за короткий час. Вони можуть виконувати один вид операції, тобто або сортування, або комплектація. Проте навіть це значно прискорює роботу складу. Детальніше про роботів на складі можна прочитати тут.

Висновок: як змінюється складська логістика у 2021 році

Всесвітня пандемія і непередбачувані ситуації при перевезеннях показали, що складська логістика повинна бути гнучкою. Важливо вміти прогнозувати майбутні процеси, вибудовувати партнерські відносини й сприяти підвищенню ефективності роботи складів. Природний відбір тут не працює — за цих умов виживає не найсильніший, а той, хто може швидко пристосовуватися до мінливих умов ринку.

Тренди складської логістики у 2021 році: що очікує галузь? - 2

Розвиток складської логістики неможливо уявити без впровадження інновацій. Автоматизація складських процесів і операцій — важлива складова. Україна також не стоїть осторонь від сучасних трендів, і з часом кількість українських автоматизованих складів буде також зростати.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння