Складний пошук
Більше варіантів пошуку
ми знайшли 0 результати
Результати пошуку

Як функціонує аутсорсинг в логістиці та кому варто звернути на нього увагу

Автор Anna Khaletskaya на 01.10.2021
| 0
Як функціонує аутсорсинг в логістиці та кому варто звернути на нього увагу

Аутсорсинг у бізнесі використовують для різних цілей. Цей метод може оптимізувати витрати на непрофільну діяльність і при цьому підвищити її якість. Логістика — частина діяльності компанії, що можна делегувати стороннім підприємствам. І оскільки зараз активно розвивається сегмент eCommerce, а компанії підвищують свій товарообіг, послуги логістичних операторів мають значний попит.

У цій статті ми розповідаємо про всі переваги й “підводні каміння” логістичного аутсорсингу, які послуги можуть надати 3PL-компанії і якому бізнесу варто делегувати свою логістику логістичним операторам.

Що таке логістичний аутсорсинг?

Логістичний аутсорсинг — це повна або часткова передача логістичних завдань бізнесу сторонній компанії. Ще можна зустріти поняття “контрактна логістика” або “3PL-логістика”, що також означає залучення третьої сторони для виконання логістичних функцій. Розвиток логістичного аутсорсингу в Україні почався у 1990-ті роки. На той момент аутсорсинг логістики зводився до базових послуг — вантажоперевезення, складське зберігання, тощо.

Як функціонує аутсорсинг в логістиці та кому варто звернути на нього увагу - 2

Сьогодні логістичні провайдери пропонують свої послуги з урахуванням світових стандартів і практик. Стандартний 3PL-оператор пропонує технологічний орендований або власний склад класу А або В. Складські приміщення вищого класу обладнані сучасними системами зберігання, обліку та обробки товару. До того ж склади обслуговують кваліфіковані робітники й фахівці, які ефективно керують клієнтськими бізнес-процесами. Головна перевага аутсорсингу логістики в тому, що підприємцю не потрібно утримувати склад, техніку і персонал. Можна просто замовити конкретні послуги у провайдера і платити за фактом їхнього надання.

Аутсорсинг потрібен невеликим компаніям, щоб розширюватися, а великим — для досягнення максимальної ефективності процесів. Провайдери націлені на високий результат, вони працюють на репутацію. З багатьма клієнтами підписується угода на тривалий період про рівень обслуговування (Service Level Agreement), згідно з якою вся відповідальність, фінансові ризики втрати або псування товару перекладаються на провайдера. У контракті також прописуються штрафні санкції за невиконання термінів доставлення.

Переваги та недоліки логістичного аутсорсингу

Як будь-які бізнес-рішення, логістичний аутсорсинг має свої особливості. Перш ніж прийняти рішення про передачу логістики на аутсорсинг, необхідно зважити всі “за” і “проти”.

Плюси передачі функцій логістики третій стороні

  • Якісне вирішення питань логістики. Хоча і вважається, що головна перевага аутсорсингу — це скорочення витрат, насправді якість послуг, що надаються, є більш вагомим аргументом для передачі логістики третій стороні.
  • Зниження витрат на логістику. Це друга за важливістю перевага логістичного аутсорсингу. Компанія не оплачує оренду складу, не створює відділ логістики й виплачує зарплату співробітникам, не закуповує обладнання і не вкладається в витратні матеріали. Вона використовує ресурси логістичного провайдера та отримує необхідну їй послугу в необхідному обсязі.
  • Можливість зосередитися на своїй основній діяльності. Якщо компанія багато часу приділяє вирішенню непрофільних завдань, це може погіршити якість основної діяльності. Немає часу на аналіз ринку, просування, створення і випуск нових продуктів. Передача логістики на аутсорсинг вивільняє час для роботи над більш важливими та прибутковими видами діяльності та дозволяє підвищити ефективність і прибутковість бізнесу.
Як функціонує аутсорсинг в логістиці та кому варто звернути на нього увагу - 3
  • Зміцнення конкурентних позицій. Логістичні послуги дозволяють підвищити рівень клієнтського сервісу, що є важливою конкурентною перевагою. Доставлення товарів буде здійснюватися вчасно і в необхідному обсязі навіть у високий сезон. При цьому самому бізнесу для цього не потрібно докладати додаткових зусиль.
  • Можливість використовувати досвід експертів. Не кожна компанія може дозволити собі створити відділ логістики й залучити сильних фахівців у цій сфері. Однак, звертаючись до логістичних операторів, бізнес може бути впевнений, що досвід професіоналів і найкращі технології будуть використані для вирішення його бізнес-задач. Якщо співробітники компанії не мають досвіду в логістиці, то варто передати ці процеси професіоналам. Крім вирішення завдань логістики, експерти також несуть відповідальність за якість своїх послуг.

Мінуси логістичного аутсорсингу

  • Втрата контролю над власною логістикою. Це, мабуть, головний недолік будь-якого виду аутсорсингу. Тому до вибору логістичного провайдера необхідно підійти максимально відповідально, щоб якість послуг, що надаються, і термін їхнього виконання збіглися з очікуваннями замовника.
  • Вірогідність втрати важливої внутрішньої інформації. Коли компанія передає конфіденційну інформацію сторонньому підряднику, вона повинна розуміти, що завжди є ризик витоку даних. Тому, як і в першому випадку, важливо вибрати надійного логістичного партнера.
  • Низька якість послуг. Оскільки ринок логістичних послуг в Україні ще знаходиться у процесі розвитку, є ризик не знайти послуги, що відповідають усім запитам бізнесу. У такому випадку, варто організувати логістику самостійно, оскільки неякісні логістичні послуги можуть негативно позначитися на іміджі компанії та утриманні клієнтів.
  • Необхідність оплати додаткових платежів. Хоча для більшості компаній аутсорсинг привабливий своєю доступною ціною, в порівнянні з налагодженням власної логістики, і тут можуть бути “підводні каміння”. Так, наприклад, логістичний оператор може вказати в договорі дрібним шрифтом умови, за якими з компанії будуть утримані додаткові платежі. Щоб такого не сталося, необхідно відповідально ставитися до підписання контракту з логістичним провайдером.
  • Залежність від послуг логістичного підрядника. Варто пам’ятати про те, що якщо компанія відмовляється від будь-якої частини ведення бізнесу, це може призвести до залежності від виконавця цієї функції.

Основні види послуг логістичного аутсорсингу

Послуги логістичного аутсорсингу надають 3PL-провайдери. Вони можуть спеціалізуватися на конкретних логістичних сервісах або на комплексі різних послуг. Вони мають ресурси й досвід, щоб організувати логістику замовника максимально ефективно. Підрядники підходять до виконання завдань клієнта комплексно, і можуть додатково запропонувати оформлення супровідних документів і страхування, здійснення вантажно-розвантажувальних робіт, послуги кол-центру, тощо.

Як функціонує аутсорсинг в логістиці та кому варто звернути на нього увагу - 4

Умовно аутсорсинг логістичних послуг можна розділити на п’ять груп:

  • Транспортно-експедиційні послуги. Це одні з найбільш популярних сервісів аутсорсингу логістики в Україні. Ці послуги можуть також надаватися окремо. Якщо в компанії є відділ, що відповідає за експедирування, то вона звертається до провайдера лише за транспортуванням її вантажів, самостійно готує супровідну документацію та інше.
  • Послуги митного оформлення. Оскільки оформлення вантажів, що проходять митницю, має свою специфіку, багато компаній віддають її на аутсорсинг. Провайдер знає всі тонкощі й нюанси роботи з митними органами, чинне законодавство, оплачує всі збори та мито. При виникненні проблем з декларуванням вантажу на митниці, усю відповідальність бере на себе логістична компанія.
  • Послуги складської логістики. Сучасні склади — це не просто приміщення для зберігання. Це комплекси, що мають все необхідне обладнання й автоматизовані для максимально ефективної роботи. Логістичний оператор інвестує в складське приміщення і професійний персонал, а замовник сплачує лише за послугу, що йому потрібна. З ростом сегмента eCommerce потреба у висококласних складах зросла, і зараз провайдери пропонують широкий спектр складських послуг.
  • Послуги закупівельної логістики. Торгові мережі, що мають у своїй структурі багато філій, віддають на аутсорсинг координацію процесу закупівель, пошук постачальників і підтримки рівня необхідних запасів. Це ресурсовитратна частина ведення бізнесу, і делегуючи її, бізнес отримує максимально ефективну організацію цих процесів.
  • Послуги комплексного логістичного аутсорсингу. Логістичний оператор має необхідні ресурси, щоб організувати весь цикл життя товару — від його виробництва до споживання. Коли бізнес передає ці бізнес-процеси підряднику, він може бути впевнений, що весь алгоритм постачань буде виконаний безпомилково і кінцевий споживач отримує його товар.

Кому підходять послуги аутсорсингу логістики?

Якщо після ознайомлення з перевагами й недоліками логістичного аутсорсингу, а також різними його видами, ви вирішили спробувати конкретну послугу, пропонуємо ознайомитися з переліком популярних послуг логістики на WareTeka. Ви можете перейти за посиланням в назві послуги, щоб дізнатися більше про кожну з них. У таблиці нижче ми представили лише короткий опис кожного сервісу і перелік компаній, яким він може підійти.

Послуга від WareTekaСуть послуги Кому підходить
ФулфілментКомплекс послуг із виконання замовлення від моменту надходження заявки про замовлення до доставленняВсім видам інтернет-магазинів
Відповідальне зберіганняЦе забезпечення зберігання вантажу в певних умовах, замовник платить за місце, що займає його товар і може бути впевнений у збереженні його товарівВиробникам, постачальникам, приватним особам
Крос-докінгЦе послуга, в рамках якої здійснюється приймання, обробка і відвантаження товару без тривалого зберіганняВиробникам, торговим мережам, дистриб’юторам, інтернет-магазинам
Швидкий потікЦе один із варіантів крос-докінгу, особливість якого — те, що на терміналі весь товар перетворюють на окремі замовлення конкретним одержувачамІнтернет-магазинам
КопакінгУ цю послугу входять сервіси, що дозволяють підвищити привабливість товару для покупців, а саме пакування та формування промо-наборівПостачальникам, ритейлерам, інтернет-магазинам
Митно-ліцензійні послугиЦі послуги охоплюють зберігання й оброблення вантажів, товарів на експорт або імпорт, що потребують митного оформленняІмпортерам, експортерам, дистриб’юторам
Комплексна логістикаЦя логістична послуга передбачає комплексний підхід до вирішення логістичних завдань компанії, і бере під свій контроль весь процес циклу життя товаруІнтернет-магазинам, імпортерам, експортерам, виробникам, дистриб’юторам
Додаткові послугиЦе послуги, що ви можете отримати крім переліку основних. Це можуть бути пакування, формування промо-наборів, етикетування, наклеювання штрихкодів, зворотна логістика, тошоРитейлерам, товарним компаніям, інтернет-магазинам

Крім аутсорсингових послуг складської логістики, WareTeka також розвиває напрямок транспортних перевезень. Зараз на сайті ви можете ознайомитися з приблизною вартістю перевезення товарів у різні міста України та замовити доставку збірних палетних вантажів. Ця послуга може бути корисна різним компаніям, єдина умова — вантаж перевозиться виключно на палетах. 

Як функціонує аутсорсинг в логістиці та кому варто звернути на нього увагу - 5

Найпоширеніші питання про 3PL-логістику

🔹 Які компанії надають послуги логістичного аутсорсингу в Україні та у світі?

Зараз багато компаній в Україні надають послуги з аутсорсингу логістики. Це і великі 3PL-оператори, і невеликі постачальники послуг. З ними співпрацює платформа WareTeka. Якщо вашій компанії потрібні логістичні послуги, ви можете звернутися до нас. Ми підберемо оптимального логістичного партнера під запити вашого бізнесу. Щодо відомих у світі логістичних компаній — це DB Schenker, TNT Group, DHL, Ryder, Federal Express, UPS, American Express. Вони мають великі вантажні термінали, що обслуговують багато торгових компаній.

🔸 Від чого залежить ціна на логістичні послуги?

Вартість послуг логістики залежить від безлічі факторів. Перш за все, це розцінки самого 3PL-провайдера. Якщо це великий постачальник послуг з багаторічним досвідом, то вартість послуг буде вище. Крім того, на прайс послуг впливають такі фактори, як тип послуги, кількість операцій у рамках сервісу, вага і габарити продукції, необхідність зберігання та обробки при певних умовах, сезонність і термін, на який був укладений контракт.

🔹 Куди я можу звернутися, якщо не знаю, яка логістична послуга підходить моєму бізнесу?

Якщо ви не знаєте, який сервіс з аутсорсингу логістики вам підходить, ви можете залишити заявку на нашому сайті. Наші фахівці проконсультують вас і підберуть індивідуальне рішення під потреби вашої компанії.

Висновки: розвиток логістичного аутсорсингу на українському ринку

Рано чи пізно компанії розуміють, що без експертів в галузі логістики не обійтися. Однак інвестувати у власний відділ логістики не завжди доцільно: витрати будуть істотними, а результат може виявитися далеким від очікуваного. Витрати на оренду складу, оплату комунальних послуг і персоналу, обслуговування техніки зростають, і керівники підприємств розуміють, що аутсорсинг буде для них набагато вигідніше. Тому компанії делегують ці завдання 3PL-провайдерам і платять лише за необхідну послугу.

Ставлення українського бізнесу до аутсорсингу логістики змінюється разом з розвитком ринком, особливо на тлі періодичних криз. Однак, замовник логістичного аутсорсингу довіряє партнерам з гарною репутацією дедалі складніші й відповідальніші функції. Для різних видів компаній, що працюють з продукцією, аутсорсинг логістики буде гарним вибором. Це вигідно й ефективно. Логістичний оператор має досвід, засоби та кращу інфраструктуру для виконання необхідних операцій. Таким чином, при правильному виборі 3PL-провайдера бізнес отримує гарантований результат.

Порівняння об'єктів
Немає інформації для порівняння